Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Británia uvalila sankcie na predstaviteľov arktickej trestaneckej kolónie IK-3

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj zomrel vo väzení
Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj zomrel vo väzení (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

LONDÝN - Británia uvalila sankcie na šiestich predstaviteľov trestaneckej kolónie na Sibíri, kde minulý týždeň zomrel ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Oznámil to britský minister zahraničných vecí David Cameron. Informuje agentúra AFP.

"Tí, ktorí sú zodpovední za brutálne zaobchádzanie s Navaľným, by si nemali robiť ilúzie - budú niesť zodpovednosť," povedal Cameron. Na britský sankčný zoznam bol pridaný Vadim Konstantinovič Kalinin, šéf trestaneckej kolónie IK-3, a päť jeho zástupcov. V Spojenom kráľovstve im zmrazili aktíva a vzťahuje sa na nich zákaz cestovania.

archívne video

Budúca britská premiérka Liz Trussová na videu ku kampani (Zdroj: Facebook/Liz Truss)

Británia je prvou krajinou, ktorá uvalila sankcie v súvislosti so smrťou ruského opozičného lídra. Londýn tiež vyzval ruské úrady, aby okamžite vydali Navaľného telo rodine."Je jasné, že ruské úrady považovali Navaľného za hrozbu a opakovane sa ho snažili umlčať," dodal šéf britskej diplomacie.

Ruské úrady ho v roku 2020 otrávili novičokom

Ruské úrady "ho v roku 2020 otrávili novičokom, uväznili ho za mierové politické aktivity a poslali ho do arktickej trestaneckej kolónie", pokračoval Cameron. Podľa jeho slov "by nikto nemal pochybovať o represívnej povahe ruského systému". "Preto dnes sankcionujeme najvyšších väzenských úradníkov zodpovedných za jeho väzbu v trestaneckej kolónii, kde strávil svoje posledné mesiace," uzavrel.

Navaľnyj bol jedným z najvýraznejších kritikov Kremľa. Podľa ruských úradov zomrel v piatok v trestaneckej kolónii IK-3, známej aj pod názvom Polárny vlk. Väzenská služba tvrdí, že 47-ročnému politikovi prišlo po vychádzke nevoľno a takmer okamžite stratil vedomie. Ruské úrady doteraz rodine neumožnili prístup k jeho telu, ani jej ho nevydali na pochovanie.

Viac o téme: SankcieKolóniaBritániaAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu