Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ruské úrady dali matke zosnulého opozičného vodcu Alexeja Navaľného ultimátum!

Ľudmila Navaľná
Ľudmila Navaľná (Zdroj: SITA/Navaľného tím prostredníctvom agentúry AP)

MOSKVA - Ruské úrady dali matke zosnulého opozičného vodcu Alexeja Navaľného ultimátum: buď svolia k tajnému pohrebu svojho syna bez účasti verejnosti, alebo bude Navaľnyj pochovaný vo väzení, kde pred týždňom za nejasných okolností zomrel. Uviedla to dnes Navalného hovorkyňa Kira Jarmyšová. Ljudmila Navaľná ultimátum podľa nej odmietla

"Pred hodinou Alexejovej matke zavolal vyšetrovateľ a dal jej ultimátum. Buď v priebehu troch hodín bude súhlasiť s tajným pohrebom bez verejnej rozlúčky, alebo Alexeja pochová vo väzení, "napísala Jarmyšová na sociálnej sieti X.

archívne video

Juraj Blanár na Rade EÚ o príprave finančnej pomoci pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Navaľného matka podľa nej odmietla vyjednávať s vyšetrovateľmi, pretože tí nemajú právomoc rozhodnúť, ako a kde má pochovať svojho syna. Požaduje, aby bol dodržaný zákon, ktorý ukladá vyšetrovateľom vydať telo v priebehu 48 hodín od určenia príčin smrti. Podľa lekárskych dokumentov, ktoré podpísala, týchto osemdesiatštyri hodín uplynie v sobotu. Navalná trvá na tom, aby ju úrady nechali usporiadať pohrebný obrad v súlade so zvyklosťami.

Navaľného matka vo štvrtok uviedla, že ju konečne ukázali synovo telo

Úrady ale podľa nej chcú, aby ho pochovala tajne, bez obradu, a vyhrážali sa jej, že ak nebude súhlasiť, môže sa s Navalným telom niečo stať. Vyšetrovateľ jej povedal, že čas nie je na jej strane a telo podlieha rozkladu, dodala Ljudmila Navalná vo vyjadrení na serveri YouTube. Natočila ho po tom, čo podľa vlastných slov strávila 24 hodín u vyšetrovateľov v Salcharde na severe Ruska. Tam ju tiež odviezli na tajnú návštevu márnice.

Komentátori predpokladajú, že Kremeľ sa pred prezidentskými voľbami, ktoré sa uskutočnia v polovici marca, obáva, že by sa pohreb s prípadnou účasťou desiatok tisíc ľudí mohol premeniť na demonštráciu proti Putinovmu režimu.

Bol roky hlavnou tvárou ruskej opozície

Navaľnyj, ktorý si urobil meno odhaľovaním korupcie na vrcholkoch režimu, bol roky hlavnou tvárou ruskej opozície a hlasno kritizoval prezidenta Vladimira Putina, ktorého tiež obviňoval, že ho nariadil otráviť. Hneď po vyliečení z otravy v Nemecku a návrate do vlasti bol v januári 2021 uväznený.

Pred týždňom väzenská služba uviedla, že 47-ročnému politikovi sa po prechádzke vo väzenskej kolónii za polárnym kruhom urobilo zle, stratil vedomie a nepodarilo sa ho oživiť. Ruská opozícia aj viacerí západní predstavitelia pripisujú vinu za Navalného úmrtie ruskému prezidentovi Putinovi.

Viac o téme: PohrebUltimátumAlexej NavaľnýLjudmila Navaľná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu