Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prvá omša za transrodovú aktivistku a herečku vyvolala pobúrenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

NEW YORK - Arcidiecéza v New Yorku v pondelok odsúdila konanie pohrebnej omše za známu transrodovú aktivistku a herečku, pričom vyjadrila najmä rozhorčenie nad "škandalóznym správaním" smútočných hostí. Omša za Ceciliu Gentiliovú bola odslúžená minulý štvrtok v Katedrále sv. Patrika na Manhattane v New Yorku a prilákala veľké publikum, informovala v pondelok agentúra AP.

Katedrála sv. Patrika je architektonickou pamätihodnosťou Manhattanu a bola miestom pohrebov mnohých prominentných Newyorčanov vrátane senátora Roberta F. Kennedyho či záchranárov, ktorí zahynuli pri útokoch z 11. septembra 2001. Považuje sa za národnú katedrálu.

archívne video

Ekumenický pašiový sprievod na Veľký piatok sa konal v Evanjelickom kostole v Košiciach (Zdroj: TASR/František Iván)

Priatelia a rodinní príslušníci Gentiliovej charakterizovali minulotýždňovú bohoslužbu ako "ikonickú" a "historickú", pričom organizátori pohrebu uvádzali, že Gentiliová bola prvou trans osobou, ktorá mala pohreb v Katedrále sv. Patrika.

Televízia CNN uviedla, že mnohí smútiaci prišli na omšu v červených šatách s perím, sieťovaných pančuchách a čipkovaných závojoch či v inom na pohreb neobvyklom oblečení. Po tom, ako sa na sociálnych sieťach začali šíriť videá z pohrebnej omše a informovali o nej aj médiá, niektorí vplyvní katolíci a konzervatívne skupiny reagovali ostrou kritikou.

Správca katedrály sa tiež netajil svojím pobúrením

Správca katedrály Enrique Salvo sa tiež netajil svojím pobúrením a uviedol, že cirkevní predstavitelia nepoznali identitu zosnulej osoby, keď súhlasili s usporiadaním bohoslužby. Rodina a priatelia totiž žiadali o pohrebnú omšu za katolíka.

Gentiliová síce vo svojej rodnej krajine Argentíne vyrastala v katolíckej rodine, ale v dospelosti bola zarytou ateistkou. Cecilia Gentiliová bola známa ako obhajkyňa iných transrodových ľudí, ako aj pracovníkov v sexuálnom priemysle a ľudí nakazených vírusom HIV. Podľa statusu na Instagrame zomrela 6. februára vo veku 52 rokov.

Viac o téme: úmrtieOmšaPobúrenieUSANew YorkHostiaTransrodová aktivistka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu