Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Česku rastie počet transgender študentov: V niektorých školách už majú svoje toalety

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - České školy vychádzajú v ústrety transgender študentom. Ich počet rastie a tak im zriaďujú v rámci špeciálnych opatrení aj špeciálne oddelené toalety.

Transrodoví ľudia sa necítia vo svojom tele doma. Pociťujú rozdiel medzi svojím pohlavím a rodovou identitou. To sa nazýva rodová dysfória, píše britská BBC. Pomôcť im môže napríklad zmena pohlavia. 

archívne video

Komunitná pracovníčka Kromková: Oceňujem, že pán veľvyslanec upriamuje pozornosť na život transrodových ľudí na Slovensku (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Rozmach transgenderu je celosvetový jav, týka sa aj našich susedov v Česku. Ako informuje Prima, v tejto oblasti prevládajú dievčatá, ktoré sa cítia ako chlapci. Potvrdil to aj sexuológ Petr Weiss.

Aj niektoré školy v Česku sa snažia týmto študentom ich život uľahčiť. Zriadili pre nich špeciálne toalety, napríklad aj na gymnáziu Františka Křižíka.

Transrodovým študentom sa snaží na spomínanej škole pomôcť aj poradkyňa. Namiesto jedného dňa v minulosti, si teraz musí na nich týždenne vyčleniť až tri dni.

Viac o téme: ToaletyŠtudentiŽiaciTransgender
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu