Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Afganistane husto sneží: Po zosuve pôdy našli najmenej 25 mŕtvych

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Matthias Schrader)

KÁBUL - Najmenej šesť obetí si vyžiadala lavína v provincii Núristán na východe Afganistanu. Po ďalších 30 ľuďoch pátrajú záchranári. Uviedli to v pondelok miestne úrady, informuje správa z agentúry AFP.

Lavína spadla v nedeľu na dedinu Nakré v údolí Tátín. Zničila alebo ťažko poškodila dve desiatky domov. Podľa miestneho predstaviteľa sa počet obetí môže ešte zvýšiť. Záchranárske práce komplikuje pokračujúce sneženie striedajúce sa s dažďom a oblačnosť, pre ktorú nemôžu záchranári nasadiť vrtuľník.

archívne video

Búrka je najhorší živel, ktorý vás môže zachytiť v horách - Michal Gerčák, horský vodca

Afganská provincia Núristán leží na západe krajiny pri hraniciach s Pakistanom. Ide o hornatú provinciu na juhu pohoria Hindúkuš.

Zosuv pôdy si vyžiadal najmenej 25 mŕtvych

Najmenej 25 mŕtvych a osem zranených si vyžiadal zosuv pôdy spôsobený silným snežením vo východoafganskej provincii Núristán, oznámil v pondelok hovorca ministerstva pre mimoriadne situácie. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry AFP.

V noci na pondelok v dedine Nakré v údolí Tátín v Núristáne masa zeminy, snehu a sutín zničila alebo vážne poškodila približne 20 domov. Bilancia obetí sa môže ešte zvýšiť. Provincia Núristán na južných svahoch pohoria Hindúkuš hraničí s Pakistanom a tvoria ju prevažne hory a lesy.

Záchranné práce sťažujú nepriaznivé poveternostné podmienky

Predstavitelia provincie uviedli, že záchranné práce sťažujú nepriaznivé poveternostné podmienky. "Pre mraky a dážď nemôžu v Núristáne pristáť vrtuľníky," tvrdia úrady. Sneh zároveň zablokoval jednu z hlavných ciest do provincie.

Zimné sneženie sa tento rok oneskorilo vo veľkej časti Afganistanu, ktorý je zvyknutý na tuhé zimy. Podľa OSN je už tretí rok postihnutý suchom a patrí medzi krajiny, ktoré sú najviac ohrozené zmenou klímy. Pre sucho mnoho miestnych roľníkov muselo odložiť výsadbu.

Afganistan je jednou z najchudobnejších krajín sveta, zmietanou desaťročiami vojny, náchylnou na prírodné katastrofy a zraniteľnou voči extrémnym výkyvom počasia. Prísun humanitárnej pomoci sa po návrate radikálneho hnutia Taliban k moci v roku 2021 prudko znížil aj pre mnohé obmedzenia, ktoré zaviedlo voči ženám.

Viac o téme: SneženieObeteLavínaTragédieAfganistanHindúkuš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu