Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNY ONLINE Ruská ofenzíva pri Avdijivke pokračuje: Ukrajina obvinila Rusko zo zastrelenia dvoch vojnových zajatcov

Vladimir Putin Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin (Zdroj: TASR/AP/Roman Chop)

KYJEV/MOSKVA - Ruská ofenzíva v oblasti Avdijivky pokračuje aj po tom, ako ruské sily toto východozemské mesto v uplynulých dňoch úplne ovládli. Zhodujú sa na tom ukrajinské aj ruské zdroje. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 724

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 724 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:20 Ruské jednotky sa 18. februára 14-krát pokúsili zaútočiť na ukrajinské pozície na západnom brehu rieky Dnepr v Chersonskej oblasti, informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

20:00 Príbuzní identifikovali mŕtve telá troch ukrajinských vojakov údajne zajatých ako vojnových zajatcov v meste Avdiivka na ruskom propagandistickom videu, ukrajinské investigatívne médium, informovalo 18. februára. vojaci zostali ťažko zranení, zatiaľ čo zvyšok síl ustúpil od pevnosti Zenith v Avdiivke.

19:35 Ruské sily zabili 18. februára v Doneckej oblasti dvoch ukrajinských vojnových zajatcov, informovali ukrajinské pozemné sily. Na videu zverejnenom pozemnými silami sa ukrajinskí vojaci priblížili k skupine ruských vojakov v zákope. Jeden z nich začal strieľať a zabil dvoch ukrajinských vojakov.

18:47 Ekonomická sila EÚ je oveľa lepšia ako Rusko, povedal holandský premiér Mark Rutte 17. februára pre Kyjev Independent v rozhovore na konferencii Mníchovská bezpečnostná konferencia a vyzval európske štáty, aby viac investovali do obrany a podpory Ukrajiny.

18:17 Ruské úrady zatiaľ podľa Navaľného hovorkyne Kiry Jarmyšovej odmietli poskytnúť rodine zosnulého opozičného vodcu Alexeja Navaľného prístup k jeho telu alebo im telo previesť. Lídri po celom svete obviňujú zo smrti Navaľného ruského diktátora Vladimira Putina. Názory na to, či jeho smrť spôsobili tvrdé väzenské podmienky alebo úmyselná vražda, sa líšia.

17:27 Dmitrij Medvedev, podpredseda Bezpečnostnej rady Ruska, 18. februára pohrozil použitím jadrových zbraní proti USA, Veľkej Británii, Nemecku a Ukrajine, ak Moskva stratí všetky okupované ukrajinské územia. Medvedev, ktorý je tiež bývalým prezidentom Ruska, sa opakovane vyhrážal, že použije jadrové zbrane, no hrozby sa zatiaľ nenaplnili. Jeho kritici tvrdia, že jeho vyhlásenia sú skôr blafovaním než skutočnými ruskými plánmi a ich cieľom je vystrašiť Západ, aby urobil ústupky.

17:02 Ruská ofenzíva v oblasti Avdijivky pokračuje aj po tom, ako ruské sily toto východozemské mesto v uplynulých dňoch úplne ovládli. Zhodujú sa na tom ukrajinské aj ruské zdroje.

16:37 Čínsky minister zahraničných vecí Wang I tvrdí, že Peking nepredáva Rusku tzv. smrtiace zbrane, ktoré by mohlo použiť vo vojne na Ukrajine. Wang I to povedal svojmu ukrajinskému rezortnému kolegovi Dmytrovi Kulebovi, s ktorým sa stretol na okraji Mníchovskej bezpečnostnej konferencie, informovala v nedeľu agentúra AFP.

16:23 Ukrajina obvinila Rusko, že jeho vojaci dnes na východe krajiny zastrelili dvoch ukrajinských zajatcov.

16:09 Ukrajina vykonala prvé testy bojových bezpilotných lietadiel podobných ruským bezpilotným lietadlám Lancet, informoval 18. februára minister pre digitálnu transformáciu Mychailo Fedorov. V priebehu niekoľkých mesiacov bude Ukrajina schopná vyrobiť približne 100 takýchto bezpilotných lietadiel mesačne, uviedol minister.

15:23 Dánsko sa rozhodlo dodať všetky delostrelecké náboje zo svojich zásob na Ukrajinu, povedala dánska premiérka Mette Frederiksenová ukrajinskému obedu na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii 17. februára. nie je to len otázka výroby, pretože máme zbrane, máme muníciu, máme protivzdušnú obranu, ktorú v súčasnosti nemusíme použiť, ktorú by sme mali dodať na Ukrajinu.

14:39 Ruský veliteľ zomrel po zranení na Ukrajine. Plukovník Magomedali Magomedzhanov z Dagestanu bol údajne zástupcom veliteľa 18. kombinovanej armády, ktorá vznikla minulý rok.

13:58 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 18. februáru, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

13:11 Zvolený fínsky prezident: Členstvo Ukrajiny v NATO je "len otázkou času". Alexander Stubb na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii pre denník Kyiv Independent povedal, že vidí tri kroky pre európske a transatlantické ašpirácie Ukrajiny.

12:17 Ukrajinská armáda dnes uviedla, že jej vojaci v sobotu odrazili veľký ruský útok v Záporožskej oblasti. Stalo sa tak v deň, keď Kyjev po mesiacoch vyčerpávajúcich bojov oznámil stiahnutie svojich vojsk z Avdijivky v Doneckej oblasti.

12:06 O výmene Navaľného rokovali Rusko, Nemecko a Spojené štáty. Podľa denníka Bild sa rokovania o výmene Navaľného uskutočnili za účasti Moskvy, Washingtonu a Berlína. Putin chcel vymeniť ruského opozičníka za agenta ruskej FSB Vadima Krasikova (vystupujúceho pod priezviskom Sokolov), ktorý bol v roku 2019 v Nemecku odsúdený na doživotie za politickú vraždu Zelimchana Changošviliho.

11:45 Ukrajinská armáda hlási porážku ruskej ofenzívy v Záporožskej oblasti. Podľa správy sa na ofenzíve podieľalo 30 kusov techniky a "pomerne veľký" počet nepriateľských jednotiek.

11:17 Na Navaľného tele sa našli modriny od kŕčov a stláčania hrudníka. Informoval o tom zdroj denníka Novaja gazeta Európa. Telo sa teraz nachádza v márnici okresnej klinickej nemocnice v Salekharde, pričom miestnym patológom bolo zakázané vykonať pitvu. Včera večer v Jamalo-Neneckom autonómnom okruhu pristáli dva lety, jeden z nich sa stretol s vozidlami IC, uviedol zdroj publikácie.

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj zomrel vo väzení
Zobraziť galériu (4)
Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj zomrel vo väzení  (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

10:35 ISW konštatuje, že ruské sily si počas ofenzívy v Avdijivke zabezpečili vzdušnú prevahu, zatiaľ čo oneskorenie západnej pomoci bráni obrane Ukrajiny.

9:14 Ukrajina zostrelila ruské lietadlo, 12 dronov a raketu Kh-59 za jedno ráno.

8:25 Putin zablahoželal ruskej armáde k "oslobodeniu" ruín, ktoré boli Avdijivkou pred príchodom "ruského sveta" Na videu je vidieť, ako dobrovoľníci evakuujú obyvateľov Avdijivky pred tým, ako sa odtiaľ stiahli ukrajinské jednotky.

7:10 USA prevedú skonfiškované ruské finančné prostriedky na Ukrajinu cez Estónsko. Tento prevod je druhým prípadom, keď USA poslali skonfiškované ruské peniaze na Ukrajinu, a prvým prípadom, keď boli tieto prostriedky zaslané zahraničnému spojencovi s úmyslom pomôcť Ukrajine.

6:22 Podľa úradov pri ostreľovaní obce Chotín zahynul jeden obyvateľ a ďalší utrpel zranenia. Útoky tiež poškodili domy a hospodársku budovu.

V dôsledku nečinnosti Kongresu sa Ukrajinci museli stiahnuť z Avdijivky

Ukrajinská armáda v noci na sobotu oznámila, že sa jej vojaci po štyroch mesiacoch ťažkých bojov sťahujú z Avdijivky. Hlavný veliteľ ukrajinskej armády Olexandr Syrskyj to zdôvodnil snahou vyhnúť sa obkľúčeniu a potrebou ochrániť životy a zdravie vojakov. Ruské ministerstvo obrany v sobotu večer vyhlásilo, že jeho sily získali "plnú kontrolu" nad Avdijivkou. Zelenskyj počas jeho vystúpenia na konferencii v Mníchove tvrdil, že stiahnutie ukrajinských vojakov, aby sa vyhli obkľúčeniu, neznamená, že sa Rusom podarilo niečo ukoristiť. Rusko "nič nedobylo", uviedol ukrajinský prezident. Biely dom vo vyhlásení v súvislosti s telefonátom uviedol, že Biden Zelenskému "zdôraznil záväzok Spojených štátov naďalej podporovať Ukrajinu".

Stiahnutie ukrajinských síl z Avdijivky prišlo podľa Bidena po tom, čo "ukrajinskí vojaci museli v dôsledku nečinnosti Kongresu rozdeliť muníciu na prídely, čo viedlo k prvým výrazným ziskom Ruska za posledné mesiace", píše sa vo vyhlásení. Biden tiež "opätovne potvrdil silnú podporu vlády USA a Američanov pre zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny" a zároveň vyzval americký Kongres, aby urýchlene schválil návrh zákona o výdavkoch vrátane pomoci Ukrajine. "Som rád, že sa môžem spoľahnúť na plnú podporu amerického prezidenta. Veríme aj v múdre rozhodnutie amerického Kongresu," napísal po telefonáte Zelenskyj v aplikácii Telegram. Bidenova vláda sa v Kongrese snaží o schválenie návrhu zákona v hodnote 118 miliárd dolárov, na ktorý je naviazaná pomoc USA pre Ukrajinu. Republikáni ho však blokujú a výmenou za podporu návrhu zákona žiadajú posilnenie ochrany hraníc.

Ukrajina hlási najmenej tri obete po ruskom ostreľovaní miest na východe krajiny

Najmenej traja ľudia zahynuli pri ruskom ostreľovaní miest na východe Ukrajiny. S odvolaním sa na ukrajinských predstaviteľov o tom v noci na nedeľu informovala agentúra Reuters, píše TASR. Miestne úrady v Kramatorsku prostredníctvom aplikácie Telegram uviedli, že dvaja ľudia prišli o život, keď raketa zasiahla časť mesta určenú pre priemysel a domy. Záchranári prehľadávali trosky a hľadali ďalšie osoby, ktoré pod nimi pravdepodobne uviazli. V Kramatorsku došlo počas takmer dva roky trvajúcej vojny k viacerým z najsmrteľnejších útokov vrátane raketového úderu na miestnu železničnú stanicu, pri ktorom v apríli 2022 zahynulo 63 ľudí, pripomína Reuters.

Ruské sily v sobotu ostreľovali aj školu v neďalekom meste Slovjansk. Záchranné tímy na mieste pátrali po najmenej jednej osobe, ktorá uviazla pod sutinami. Kramatorsk a Slovjansk ležia neďaleko frontovej línie vo východoukrajinskej Doneckej oblasti, cez ktorú ruské sily postupujú pomaly. Obe mestá by sa podľa Reuters stali pre Moskvu istými cieľmi, ak by Rusi výraznejšie pokročili pozdĺž 1000-kilometrov dlhej frontovej línie. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov hlásil úmrtie aj z mesta Kupjansk, ktoré čelí už mesiace intenzívnym ruským útokom. Podľa neho tam jedna osoba zomrela, keď ruská strela zasiahla dvojposchodový dom. Agentúra Reuters nemohla tieto tvrdenia nezávisle overiť, podotkla však, že v týchto oblastiach pravidelne dochádza k ruským útokom. Rusko opakovane tvrdí, že na civilné objekty neútočí zámerne.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu