Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Britský minister vyzval Čínu, aby využila svoj vplyv na Irán na jemenských húsíov

David Cameron
David Cameron (Zdroj: SITA)

MNÍCHOV - Britský minister zahraničia David Cameron pri stretnutí s čínskym náprotivkom Wangom I v Mníchove vyzval Peking, aby využil svoj vplyv na Irán na tlak na jemenské Húsíe útočiace v Červenom mori. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie britskej diplomacie.

Teheránom podporovaní povstalci, ktorí ovládajú veľkú časť Jemenu vrátane hlavného mesta Saná, od novembra útočia na komerčné plavidlá v oblasti. Tvrdia, že ich akcie sú reakciou na vojnu Izraela proti Hamasu v Pásme Gazy a na podporu, ktorú niektoré krajiny poskytujú izraelskej vláde. Spojené štáty a Británia na útoky opakovane reagovali použitím sily, úplne zastaviť sa im ich však stále nepodarilo.

archívne video

Aké je spojenie medzi Hamasom a iránskym režimom? (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Dnes Húsíovci oznámili, že v Červenom mori vypustili strely na britský tanker Pollux. Plavidlo plaviace sa pod panamskou vlajkou do Indie bolo zasiahnuté asi 130 kilometrov severovýchodne od jemenského prístavu Mucha, uviedli už v piatok večer britská vojenská služba UKMTO a agentúra pre námornú bezpečnosť Ambrey. Podľa nich loď utrpela len menšie poškodenie a posádka je v poriadku.

Obe strany by mali posilniť strategickú komunikáciu

Podľa dnešného vyhlásenia čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang uviedol, že obe strany by mali posilniť strategickú komunikáciu a zohrávať úlohu pri presadzovaní bezpečnosti a udržiavaní mieru. Dodal, že Peking a Londýn by sa mali spoločne usilovať o "zbližovanie záujmov" a náležite riešiť vzájomné rozdiely a rozpory, aby sa vzťahy vrátili na správnu cestu.

Cameron tiež pri stretnutí s Wangom na okraj mníchovskej bezpečnostnej konferencie prezentoval britský postoj k stavu ľudských práv v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang a v Hongkongu a otvoril prípad britských poslancov, na ktorých Čína uvalila sankcie. Opätovne tiež vyzval na prepustenie hongkongského mediálneho magnáta Jimmyho Laia, ktorý je obžalovaný z porušenia kontroverzného zákona o národnej bezpečnosti.

Vlaňajšie rozhodnutie ministerského predsedu Rishiho Sunaka vymenovať expremiéra Camerona za šéfa britskej diplomacie medzi niektorými zákonodarcami vládnej Konzervatívnej strany obavy, čo to bude znamenať pre vzťahy s Pekingom. Cameron v roku 2015 ohlasoval "zlatú éru" vo vzťahoch s Čínou, ktorá však podľa Sunaka skončila. Sunak sa namiesto toho snaží vyvážiť národnobezpečnostné záujmy lepšou spoluprácou v oblasti obchodu či zmeny klímy, pripomenul Reuters.

Viac o téme: ČínaIránDavid CameronSpojené kráľovstvoWang IČervené moreHúsíovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu