Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Navaľného s veľkou pravdepodobnosťou zavraždili, uviedli jeho spojenci

Alexej Navaľnyj
Alexej Navaľnyj (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Spolupracovníci ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného Kira Jarmyšová a Ivan Ždanov v piatok povedali, že Navaľnyj bol "s veľkou pravdepodobnosťou" v trestaneckej kolónii zavraždený. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

Navaľného právnik podľa skorších informácií už cestuje do osady Charp, kde sa nachádza ruská trestanecká kolónia za polárnym kruhom. Podľa Jarmyšovej tam dorazí v sobotu skoro ráno. O úmrtí nepoddajného kritika ruského prezidenta Vladimira Putina v trestaneckej kolónii informovala v piatok ruská väzenská služba. Po vychádzke mu údajne prišlo nevoľno a stratil vedomie. Väzenským zdravotníkom ani privolanej záchrannej službe sa ho už vraj nepodarilo oživiť.

Príčina úmrtia podľa vyhlásenia väzenskej služby nie je bezprostredne známa. Navaľnyj bol jedným z najvýraznejších kritikov ruského prezidenta Putina a podarilo sa mu vyburcovať rozsiahle protesty aj napriek tomu, že Rusko má prísne zákony voči demonštráciám. Uväznili ho na začiatku roka 2021 po návrate do Ruska z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou novičok.

Viac o téme: RuskoÚmrtieAlexej NavaľnyjSpojenci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu