Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kauza Čapí hnízdo má na súde repete: Prišiel aj obžalovaný český expremiér Babiš

Andrej Babiš Zobraziť galériu (2)
Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP Photo/Laszlo Balogh)

PRAHA - Mestský súd v Prahe začal v stredu opäť pojednávať prípad údajného dotačného podvodu v kauze Čapí hnízdo, v ktorej je obžalovaný český expremiér a predseda hnutia ANO Andrej Babiš a bývalá manažérka holdingu Agrofert Jana Nagyová. Ten istý súd oboch obžalovaných vlani v januári oslobodil, odvolací súd však rozsudok zrušil. Podľa hovorcu súdu Adama Weniga nie je vylúčené, že nový rozsudok zaznie už tento týždeň.

Aktualizované 13:00

Znalec Vítězslav Hálek pred Mestským súdom v Prahe v stredu vyhlásil, že Farma Čapí hnízdo bola s holdingom Agrofert prepojená tak, že bola od neho priamo existenčne závislá a sama by projekt nemohla realizovať. To obhajoba popiera. Podľa obžalovaného českého expremiéra Andreja Babiša sú posudky znalca účelové."Farma Čapí hnízdo nebola ekonomicky schopná projekt realizovať," povedal vo výpovedi Hálek, ktorého si súd predvolal už druhýkrát. Na začiatku tiež podľa neho nebolo známe, z akých zdrojov bude projekt spolufinancovaný a v priebehu realizácie projektu došlo k podstatnému zvýšeniu investície a tiež k zmene financovania.

Aktualizované 11:05 

Český expremiér Andrej Babiš skritizoval odvolací Vrchný súd, ktorý zrušil oslobodzujúci rozsudok v kauze Čapí hnízdo. Jeho vyjadrenia zazneli v stredu pred Mestským súdom v Prahe.Babiš zopakoval svoje tvrdenia, že dôvodom vyčlenenia Farmy Čapí hnízdo (FČH) z holdingu Agrofert bol zámer realizovať projekt ako rodinný podnik, čo už podľa neho potvrdilo mnoho svedkov.

Vrchný súd sa podľa neho nevenoval skutku, pre ktorý bola naňho podaná obžaloba, ktorú označil za účelovú. Vyhlásil, že každý sa môže osobne presvedčiť, že projekt FČH plní svoje funkcie, zamestnáva sto ľudí a odvádza stovky miliónov korún na daniach. Zdôraznil, že spornú dotáciu firma vrátila a rovnakú čiastku dal on sám na charitu.

archívne video

Babiš: Najväčší odpad je, keď ľudia zneužijú choré deti proti politikom (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Krátko pred začiatkom pojednávania na súd dorazili aj Babiš a Nagyová. K zrušeniu oslobodzujúceho rozsudku a začiatku opätovného pojednávania sa nechceli vyjadrovať.Súdny senát má počas prvého pojednávacieho dňa v pláne vypočuť spracovateľov dvoch znaleckých posudkov a chce tiež vykonať listinné dôkazy, priblížil Wenig. Okrem toho by mala zaznieť výpoveď svedka, ktorého navrhla obhajoba. Jeden zo znalcov, Vítězslav Hálek, už v kauze pred súdom vypovedal. Jeho posudok spochybnil fungovanie Farmy Čapí hnízdo, Babiš ho následne označil za podvodníka.

Pokračuje súd s Babišom
Zobraziť galériu (2)
Pokračuje súd s Babišom  (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Pojednávanie je zatiaľ vytýčené len na stredu a štvrtok. Hovorca mestského súdu uviedol, že vykonanie navrhnutých dôkazov sa nejaví ako časovo náročné, a preto nie je vylúčené, že okrem záverečných rečí zaznie aj rozsudok.

Podľa obžaloby bývalá manažérka spoločnosti Agrofert Jana Nagyová požiadala o dotáciu 50 miliónov českých korún (približne dva milióny eur) na stavbu multifunkčného centra Farmy Čapí hnízdo, ktorá bola určená pre malé a stredné podniky. Majiteľ Agrofertu Andrej Babiš preto údajne na prelome rokov 2007 a 2008 zaistil vyňatie spoločnosti z holdingu Agrofert a jej akcie previedol na svoje deti a partnerku. Po určitom čase sa firma opäť stala súčasťou Agrofertu. Tieto prevody akcií boli podľa štátneho zástupcu účelové s cieľom získať dotáciu, na ktorú by inak firma nemala nárok. Prvostupňový rozsudok skonštatoval, že účelovosť tohto kroku sa jednoznačne nepreukázala.

Odvolací súd však tento rozsudok zrušil a skritizoval prístup prvostupňového súdu k analýze a spracovaniu dôkazov. Niektoré z nich podľa Vrchného súdu opomenul a k hodnoteniu iných pristúpil selektívne. Výsledkom sú vzájomné rozpory, nelogické zistenia a až hypotetické či tendenčné závery. Postup trestného senátu označil za nepresvedčivý a nedôsledný.

Viac o téme: ČeskoSúd Andrej BabišČápí hnízdo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu