Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Izraelská armáda zverejnila údajné zábery vodcu Hamasu v Pásme Gazy Sinwára

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

JERUZALEM - Izraelská armáda v utorok zverejnila video, ktoré podľa nej zachytáva šéfa militantného hnutia Hamas v Pásme Gazy, Jahju Sinwára, aj s členmi jeho rodiny 10. októbra v tuneli na tomto palestínskom území.

archívne video

Izraelské vzdušné sily prerušili údery kvôli prítomnosti civilistov (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

"Počas operácií špeciálnej jednotky... sa našlo v tuneli video z bezpečnostnej kamery, ktorá tam bola nainštalovaná. Záznam zachytáva vodcu Hamasu a masového vraha Jahju Sinwára, ako uniká s deťmi a jednou zo svojich manželiek," povedal na brífingu hovorca izraelskej armády Daniel Hagari."Takto ušiel s rodinou z podzemného tunela do chráneného areálu, ktorý vybudoval vopred," spresnil Hagari. "Video so Sinwárom je výsledkom nášho lovu. Tento lov sa nezastaví, kým ho nedostaneme mŕtveho alebo živého," dodal.

Izrael po nezhodách s USA opäť útočí na juhu Pásma Gazy.
Zobraziť galériu (2)
Izrael po nezhodách s USA opäť útočí na juhu Pásma Gazy.  (Zdroj: TASR/AP/Maya Alleruzzo)

AFP uviedla, že nemohla nezávisle overiť pravosť videa. Zábery zverejnené v utorok sú údajne prvými zábermi Sinwára od vypuknutia vojny.Čiernobiely záznam zachytáva mladého muža, ako vedie ženu, tri deti a ďalšieho muža, podľa armády Sinwára, z jedného konca tunela na druhý koniec.Sinwár (61) sa je považovaný za jedného z organizátorov útoku na juhu Izraela zo 7. októbra, pri ktorom palestínski militanti z Hamasu zabili približne 1160 osôb, väčšinou civilistov. Tento úder bol spúšťačom vojny medzi Izraelom a Hamasom.

Jahjá Sinwár bol v roku 1989 v Izraeli odsúdený za vraždu štyroch údajných kolaborantov a dvoch izraelských vojakov. Následne strávil viac než dve desaťročia v izraelskom väzení.V roku 2011 sa dostal na slobodu ako jeden z viac než 1000 palestínskych väzňov výmenou za prepustenie izraelského vojaka Gilada Šalita, ktorého uniesli militanti v Pásme Gazy. Od roku 2017 je Sinwár vodcom palestínskeho radikálneho hnutia Hamas v Pásme Gazy namiesto Ismáíla Haníju, ktorý v súčasnosti žije v Katare a pôsobí ako predseda politického krídla Hamasu.

Viac o téme: IzraelPásmo GazyJahjá Sinwár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu