Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Izraelská vláda je proti jednostrannému vyhláseniu palestínskeho štátu

Izraelská polícia bráni aktivistom blokovať kamióny s humanitárnou pomocou do pásma Gazy na hraničnom priechode Kerem Šalom medzi Izraelom a Gazou v pondelok 29. januára 2024 v južnom Izraeli.
Izraelská polícia bráni aktivistom blokovať kamióny s humanitárnou pomocou do pásma Gazy na hraničnom priechode Kerem Šalom medzi Izraelom a Gazou v pondelok 29. januára 2024 v južnom Izraeli. (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

JERUZALEM - Izraelská vláda na návrh premiéra Benjamina Netanjahua v nedeľu jednomyseľne schválila deklaráciu odmietajúcu "medzinárodný diktát", presadzujúci jednostranné uznanie palestínskej štátnosti. Informujú o tom denník Times of Israel a agentúra DPA.

"Izrael kategoricky odmieta medzinárodný diktát vo veci trvalého urovnania (konfliktu) s Palestínčanmi," uvádza sa vo vyhlásení. Každá takáto dohoda sa musí dosiahnuť prostredníctvom priamych rokovaní bez predbežných podmienok.

archívne video

Pod iránskym vedením sa agenti Hamasu naučili ovládať a vyrábať presné komponenty na výrobu rakiet a strategické zbrane. (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

V dokumente sa ďalej konštatuje, že "Izrael naďalej odmieta jednostranné uznanie palestínskeho štátu". Po útoku militantov z Hamasu zo 7. októbra by bol takýto krok "obrovskou, bezprecedentnou cenou za terorizmus", ktorá by zabránila akejkoľvek budúcej mierovej dohode. Netanjahu dal hlasovať o spomínanom vyhlásení po tom, čo denník Washington Post uviedol, že USA a niekoľko arabských krajín pripravujú podrobný plán komplexnej mierovej dohody medzi Izraelom a Palestínčanmi, ktorá zahŕňa "pevný časový plán" vytvorenia palestínskeho štátu.

Izrael od roku 1967 okupuje západný breh Jordánu a východný Jeruzalem, kde medzi tromi miliónmi Palestínčanov žije okolo 700.000 židovských osadníkov. Palestínčania chcú na tomto území vyhlásiť nezávislý štát s východným Jeruzalemom ako hlavným mestom. Organizácia Spojených národov udelila v roku 2012 Palestíne štatút pozorovateľského štátu. Palestínu za nezávislý štát doteraz uznalo 139 zo 193 členských krajín OSN, USA medzi nimi nie sú. Washington doteraz opakovane zdôrazňoval, že dohoda o palestínskom štáte musí byť výsledkom mierových rokovaní s Izraelom, ktoré však neprebiehajú od roku 2014.

Viac o téme: VládaOdmietnutieVyhláseniePalestínsky štátIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu