Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Mugabe sa vyhráža zatknutím lídrov opozície

Robert Mugabe
Robert Mugabe (Zdroj: SITA)

HARARE - Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe v pondelok pohrozil, že zatkne vedenie opozície, ktoré podľa neho stojí za rastúcim násilím pred druhým kolom prezidentských volieb.

"Radšej skôr, ako neskôr, obviníme Hnutie za demokratickú zmenu (MDC) a vedenie strany zo zodpovednosti za tieto zločiny násilia," povedal na zhromaždení v hlavnom meste Harare.

Opozícia obvinenia odmietla a naopak z nárastu násilia viní Mugabeho. "On je tým, ktorý sa vyhráža opätovnou vojnou, pokiaľ prehrá," uviedol hovorca opozície Nelson Chamisa na margo Mugabeho výrokov. "Prečo teda viní nás z násilia, za ktoré je sám zodpovedný," dodal.

MDC uvádza, že pri nepokojoch počas predvolebnej kampane k prvému marcovému kolu prezidentských volieb prišlo o život viac ako 60 opozičných stúpencov. Hoci Mugabe obviňuje z násilia opozíciu, podľa OSN sú z neho zodpovední predovšetkým prezidentovi prívrženci.

Osemdesiatštyriročný africký líder Robertom Mugabe stojí na čele bývalej Rodézie od získania jej nezávislosti v roku 1980. V druhom kole prezidentských volieb 27. júna bude čeliť vodcovi opozície Morganovi Tsvangiraiho. Tsvangirai porazil súčasného prezidenta už v prvom kole volieb, nezískal však dostatočný počet hlasov a nezabezpečil si tak definitívne víťazstvo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu