Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nemecký kancelár Scholz vyzval na zvýšenie výroby zbraní v Európe

Olaf Scholz Zobraziť galériu (2)
Olaf Scholz (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Mori)

BERLÍN - Európa musí rýchlo a masívne zvýšiť výrobu zbraní. Vyhlásil to v pondelok nemecký kancelár Olaf Scholz s tým, že európsky kontinent nezažíva obdobie mieru.

Európske krajiny musia spojiť svoje objednávky a finančnú podporu, aby poskytli obrannému priemyslu záruky na ďalšie desaťročia, uviedol Scholz. Spravil tak počas ceremónie pri príležitosti položenia základov novej muničnej továrne nemeckej zbrojárskej spoločnosti Rheinmetall."Toto je naliehavo nevyhnutné, pretože bolestivou skutočnosťou je, že nežijeme v časoch mieru," uviedol nemecký kancelár poukazujúc na vojnu na Ukrajine. "Musíme sa pohnúť od výroby k masovej produkcii zbraní... Tí, ktorí chcú mier, musia byť schopní odstrašiť nepriateľa," domnieva sa.

Olaf Scholz počas návštevy Izraela
Zobraziť galériu (2)
Olaf Scholz počas návštevy Izraela  (Zdroj: SITA/AP Photo/Maya Alleruzzo, Pool)

"Tanky, húfnice, vrtuľníky a systémy protivzdušnej obrany nie sú naskladané na poličkách. Ak na nich roky nie sú objednávky, potom sa nevyrábajú," upozornil Scholz.Nemecko bolo v posledných desaťročia obozretné ohľadom svojich ozbrojených síl i zbrojného priemyslu vzhľadom na svoju vojenskú minulosť. No invázia Ruska na Ukrajinu v roku 2022 Nemecko prinútila prehodnotiť svoje pacifistické sklony plynúce z druhej svetovej vojny a stať sa zástancom znovuzbrojenia.Nemecko je v súčasnosti druhým najväčším dodávateľom zbraní pre Ukrajinu, pričom Scholz nahlas vyzýva ostatné krajiny EÚ, aby tiež viac prispievali.

Udalosti na Ukrajine rozhodnú o tom, či má budúcnosť naše mierové usporiadanie a svet založený na pravidlách, uviedol v pondelok Scholz. Rusko podľa neho nesmie uspieť v snahe "pohltiť svojho suseda silou".Nová továreň Rheinmetallu pri obci Unterlüs v Dolnom Sasku začne fungovať v roku 2025 a spočiatku má vyrábať 50.000 delostreleckých granátov ročne. Postupne sa má jej produkcia zvyšovať až na 200.000 delostreleckých granátov za rok. Cieľom novej továrne je podľa šéfa firmy Armina Pappergera pomôcť Nemecku zabezpečiť si "strategickú suverenitu v oblasti veľkokalibrovej munície.

Viac o téme: VýrobaZbraneEurópska úniaOlaf Scholz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu