Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Protesty proti AfD sa konali vo vyše 200 mestách Nemecka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Christoph Schmidt/dpa via AP)/dpa via AP)

BERLÍN - Desaťtisíce ľudí sa v sobotu v Nemecku opäť zúčastnili na zhromaždeniach proti krajne pravicovej strane Alternatíva pre Nemecko (AfD), informovala agentúra AFP.

Jedna z akcií sa konala v Berlíne, kde sa podľa polície zišlo takmer 150.000 ľudí, z ktorých niektorí vytvorili pred parlamentom živú reťaz. Podobné zhromaždenia sa konali v približne 200 ďalších mestách po celej krajine.Berlínsky míting organizovalo spoločenstvo Hand in Hand, ktoré tvorí asi 1800 rozličných organizácií, podotkla AFP.Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz vo svojom statuse na sieti X privítal konanie demonštrácií proti AfD ako dobré znamenie pre demokraciu v Nemecku.

Olaf Scholz
Zobraziť galériu (2)
Olaf Scholz  (Zdroj: TASR/AP/Omar Havana)

Predseda Kresťanskosociálnej únie Bavorska (CSU) Markus Söder v komentári pre noviny Rheinische Post odsúdil AfD ako "hlboko krajne pravicovú stranu". "Som doslova šokovaný zakaždým, keď počujem ich nenávistné prejavy," dodal Söder.Samotná AfD vo svojom príspevku zverejnenom v sobotu na sieti X odsúdila kampaň "proti jedinej skutočnej opozičnej strane v Nemecku"."Kam sme to v Nemecku dopracovali, keď vláda vyzýva na demonštráciu proti časti jeho obyvateľstva?" pýtala sa AfD vo svojom statuse.

Masové protesty proti AfD a pravicovému extrémizmu sa v Nemecku konajú od polovice januára. Vyvolali ich nedávne odhalenia nezávislého investigatívneho portálu Correctiv o tajnom stretnutí pravicových extrémistov vrátane vysokopostavených činiteľov AfD, na ktorom sa údajne diskutovalo o plánoch na "remigráciu", respektíve masové deportácie migrantov a "neasimilovaných občanov". Takéto deportácie by sa mali údajne týkať nedostatočne prispôsobených migrantov vrátane tých, ktorí sú držiteľmi nemeckých pasov.K tomuto odhaleniu a následnej vlne protestov došlo v období, keď v krajine narastajú preferencie AfD, a to pred troma dôležitými krajinskými voľbami, ktoré sa uskutočnia v septembri vo východonemeckých spolkových krajinách Durínsko, Sasko a Brandenbursko.

Viac o téme: ProtestyNemeckoAfD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu