Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Egypt posilňuje ochranu na svojej hranici s palestínskym Pásmom Gazy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Tsafrir Abayov)

KÁHIRA - Egypt v pondelok posilnil ochranu svojej hranice s palestínskym Pásmom Gazy, uviedli pre agentúru DPA očití svedkovia a nemenovaný bezpečnostný zdroj.

archívne video

Izraelská armáda objavila tunely, v ktorých Hamas zadržiaval rukojemníkov (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Posilnené bezpečnostné hliadky sú najmä v okolí hraničných priechodov Rafah s Pásmom Gazy a Kerem Šalom s Izraelom. Súvisí to s tým, že Izrael minulý piatok avizoval rozšírenie pozemnej operácie aj do Rafahu, kde je asi milión Palestínčanov utekajúcich pred vojnou v severnej časti enkláve.Egypt na hraniciach zvyšuje výšku plotov a mení a zosilňuje výstuže z ostnatého drôtu, ktoré boli poškodené ostreľovaním izraelskou armádou, doplnil zdroj citovaný agentúrou DPA.

Izrael po nezhodách s USA opäť útočí na juhu Pásma Gazy.
Zobraziť galériu (2)
Izrael po nezhodách s USA opäť útočí na juhu Pásma Gazy.  (Zdroj: TASR/AP/Maya Alleruzzo)

V rámci série opatrení na posilnenie bezpečnosti na hraniciach s Pásmom Gazy za posledné dva týždne na Sinajský polostrov prišlo 40 tankov a obrnených transportérov.Rafah je podľa Izraela poslednou baštou Hamasu a nachádza sa na hraniciach s Egyptom. Vysídlení Palestínčania v ňom žijú v stanových táboroch a prístreškoch spravovaných OSN. Egypt sa obáva, že mnohí z nich sa pokúsia utiecť na jeho stranu hranice, aby unikli pred prípadnými bojmi.

V rozhovore pre americkú televíziu ABC News v nedeľu izraelský premiér Benjamin Netanjahu povedal, že pred útokom na Rafah Izrael poskytne civilistom bezpečný prechod. Podľa neho je táto ofenzíva kľúčom k zničeniu hnutia Hamas.Na otázku, kam majú podľa neho Palestínčania z Rafahu odísť, Netanjahu odpovedal, že sa ešte pracuje na pláne. Spomenul pritom oblasť severne od Rafahu, ktorú by bolo možné podľa neho použiť ako bezpečnú zónu pre civilistov.
 

Viac o téme: HranicaEgyptPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu