Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tisíce ľudí v Rabate vyzývali na prerušenie vzťahov s Izraelom

Tisíce Maročanov v uliciach Rabatu protestovali proti izraelskej genocíde v Gaze
Tisíce Maročanov v uliciach Rabatu protestovali proti izraelskej genocíde v Gaze (Zdroj: X/Eastleighvoice)

RABAT - Tisíce Maročanov v nedeľu vyšli do ulíc hlavného mesta Rabat, kde vyzývali na prerušenie diplomatických vzťahov s Izraelom. Informuje o tom agentúra AFP.

Maroko vrátane ďalších arabských štátov nadviazalo bilaterálne vzťahy s Izraelom koncom roka 2020 na základe takzvaných Abrahámových dohôd, ktoré sprostredkovali Spojené štáty. Rabat v rámci dohody získal od Washingtonu uznanie nároku na zvrchovanosť nad sporným územím Západnej Sahary.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

Od začiatku vojny v Pásme Gazy, ktorú rozpútal útok militantného hnutia Hamas na Izrael z vlaňajšieho októbra, sa v Maroku konalo niekoľko rozsiahlych demonštrácií vyzývajúcich na zrušenie dohody o normalizácií vzťahov s Izraelom. V nedeľu sa na proteste pred parlamentom v centre Rabatu podľa odhadov novinárov AFP zhromaždilo viac ako 10.000 ľudí. Niektorí z nich niesli veľkú palestínsku vlajku a ďalší držali transparenty s nápismi "Normalizácia je zrada" a "Zastavte masakru".

"Vidíme 24 hodín denne bombardovanie, zabíjanie detí, takmer 30.000 mŕtvych a nič to nezastaví. Genocída pokračuje," uviedol 25-ročný študent medicíny, ktorý sa pripojil k protestu. Vojna v Pásme Gazy vypukla po bezprecedentnom útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra 2023, pri ktorom militanti zabili vyše 1100 ľudí, zväčša civilistov. Palestínske komandá tiež uniesli asi 250 rukojemníkov, z ktorých 132 naďalej zadržiavajú v Pásme Gazy. Izrael predpokladá, že 29 rukojemníkov už zahynulo.

Izrael v reakcii na útok prisľúbil, že Hamas zlikviduje, a jeho odvetné vzdušné útoky a pozemná ofenzíva si v Pásme Gazy podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva vyžiadali už vyše 28.000 obetí. Maroko oficiálne odsúdilo izraelské ťaženie v palestínskej enkláve s tým, že ide o "hrubé porušovanie ustanovení medzinárodného práva" zo strany Izraela vo vojne proti Hamasu. Rabat však nezaznačil žiadne kroky, ktoré by mohli viesť k zrušeniu normalizácie vzťahov s Izraelom.
 

Viac o téme: DemonštráciaVzťahyDiplomaciaPrerušenieMarokoIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu