Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Británia uvalila sankcie na štyroch izraelských osadníkov na Západnom Brehu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Frank Augstein)

LONDÝN - Británia v pondelok oznámila uvalenie sankcií na štyroch židovských osadníkov, ktorí sú podozriví z porušovania ľudských práv Palestínčanov na okupovanom západnom brehu Jordánu. Spojené štáty k takémuto kroku pristúpili začiatkom mesiaca.

"Extrémistickí osadníci ohrozujú Palestínčanov, často pod hrozbou použitia zbrane, a vyháňajú ich z pôdy, ktorá im právom patrí," uviedol britský minister zahraničných vecí David Cameron vo vyhlásení.Izrael podľa neho tiež musí prijať ráznejšie opatrenia a zastaviť násilie osadníkov. V dôsledku uloženia sankcií sa štyrom osobám zmrazí majetok v Spojenom kráľovstve a zakáže vydávať víza či cestovať.

David Cameron
Zobraziť galériu (2)
David Cameron  (Zdroj: SITA/AP Photo/Kin Cheung)

Britský rezort diplomacie tiež uviedol, že za posledný rok sa bezprecedentným spôsobom zvýšila miera násilia izraelských osadníkov na Západnom brehu Jordánu.USA zaviedli sankcie voči štyrom židovským osadníkom na začiatku februára. Podľa nich miestna situácia - predovšetkým vysoká úroveň násilia extrémistických osadníkov, vynútené vysídľovanie ľudí a dedín a ničenie majetku - dosiahla neúnosnú úroveň a predstavuje vážne ohrozenie mieru, bezpečnosti a stability.

Viac o téme: OsadníciIzraelVeľká BritániaSankcie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu