Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Etiópsky parlament schválil šéfa tajnej služby za nového podpredsedu vlády

Temesgen Tiruneh
Temesgen Tiruneh (Zdroj: X/birrmetrics)

ADDIS ABEBA - Poslanci etiópskeho parlamentu schválili vo štvrtok vymenovanie šéfa tajnej služby Temesgena Tiruneha za nového podpredsedu vlády. Zároveň podporili nomináciu Tayeho Atskeho Selassieho, bývalého etiópskeho veľvyslanca pri OSN a v súčasnosti diplomatického poradcu premiéra, na post ministra zahraničných vecí. Informuje o tom agentúra AFP.

Obe funkcie predtým zastával Demeke Mekonnen. Z funkcie viceprezidenta vládnucej Strany prosperity (PB) vedenej premiérom Abiyom Ahmedom ho odvolali koncom januára. Nástupcu Temesgena do čela etiópskej tajnej služby (NISS) zatiaľ nevymenovali. Demeke pôsobil ako podpredseda vlády od roku 2012, krátko po zvolení za podpredsedu Etiópskeho ľudového revolučného frontu (EPRDF), ktorý vládol v krajine takmer tri desaťročia. V novembri 2020 sa stal ministrom zahraničných vecí.

archívne video

Predseda SNS Andrej Danko predstavil kandidátku strany SNS (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Konflikt na severe Etiópie vypukol v novembri 2020, keď premiér Abiy Ahmed vyslal vojenské jednotky, aby zvrhli regionálnu vládu vedenú Tigrajským ľudovým oslobodzovacím frontom (TPLF). Obe strany sa v novembri 2022 v juhoafrickom hlavnom meste Pretória na rokovaniach sprostredkovaných USA a Africkou úniou (AÚ) dohodli na prímerí.
 

Viac o téme: VládaSchváleniePodpredsedaEtiópiaMinister
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu