Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Hnutie Slovensko kritizuje nomináciu Lukáča: Ministerstvo kultúry odmieta jeho spochybňovanie

Hnutie Slovensko Zobraziť galériu (2)
Hnutie Slovensko (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) je objektom kritiky i za personálne obsadenie vedenia sekcie kultúrneho dedičstva a štátneho jazyka na ministerstve. Hnutie Slovensko tvrdí, že generálny riaditeľ sekcie Peter Lukáč je človek bez akejkoľvek odbornej kvalifikácie a relevantnej skúsenosti. Ministerstvo oponuje, deklaruje, že Lukáč všetky potrebné kritériá spĺňa.

"Peter Lukáč je bývalý riaditeľ Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo," upozornila exministerka kultúry Natália Milanová, podľa ktorej navyše Lukáč viedol túto inštitúciu neodborne a nehospodárne. Ako príklad uvádza jeho cesty do zahraničia či náklady na web úradu. 

archívne video

Hnutie Slovensko reaguje na zvyšovanie platov vládnych predstaviteľov (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Upozornila zároveň, že do agendy sekcie kultúrneho dedičstva a štátneho jazyka patrí okrem pamiatok aj zodpovednosť za národné kultúrne inštitúcie, dotačný program Obnovme si svoj dom a čerpanie eurofondov na obnovu pamiatok vo vlastníctve štátu. "Myslím si, že záľuba v cestovaní a šafárenie s peniazmi daňových poplatníkov Lukáča skôr diskvalifikujú a nie kvalifikujú na takúto riadiacu funkciu," povedala Milanová.

Natália Milanová
Zobraziť galériu (2)
Natália Milanová  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Odborník na správnom mieste

Rezort kultúry uisťuje, že Lukáč je odborník na správnom mieste. Argumentuje jeho ekonomickým i manažérskym vzdelaním. "Na Rudolfínskej akadémii v Prahe tiež absolvoval dvojročné rekvalifikačné vzdelávanie v oblasti kunsthistórie a starožitníctva," dodáva riaditeľka komunikačného odboru MK Petra Bačinská. "Ľudí na pozície, ako je riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva a štátneho jazyky, predurčujú ich vedomosti, pracovné skúsenosti a manažérske schopnosti. A Lukáč všetky tieto kritériá spĺňa," zdôraznila.

Viac o téme: Martina ŠimkovičováMinisterstvo kultúryPeter LukáčHnutie Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu