Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kim Čong-un dostal od Putina darček ako znak výnimočných vzťahov: Toto je on!

Kim Čong-un a Vladimir Putin
Kim Čong-un a Vladimir Putin (Zdroj: profimedia.sk)

PCHOJNGJANG - Severokórejský vodca Kim Čong-un dostal od ruského prezidenta Vladimira Putina auto ruskej výroby ako dar na znak výnimočných vzťahov medzi oboma lídrami, informovali v utorok štátne médiá. Informuje o tom správa z juhokórejskej tlačovej agentúry Jonhap.

Aktualizované 9:36 - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ruskej štátnej tlačovej agentúre RIA povedal, že severokórejský vodca dostal automobil značky Aurus.

Ruská automobilka Aurus Motors bola založená v roku 2018 a zameriava sa na výrobu luxusných vozidiel, v prezidentskej limuzíne tejto značky jazdí aj Putin. Kim si pri svojej minuloročnej návšteve kozmodrómu Vostočnyj na ruskom Ďalekom východe pozrel limuzínu Aurus Senat a Putin mu ponúkol, aby si vyskúšal jej zadné sedadlo. Sám Kim dorazil na miesto v limuzíne Maybach, ktorú do Ruska doviezol jeho špeciálny obrnený vlak.

Rusko doručilo vozidlo v nedeľu

Dar je "jasným dôkazom výnimočných osobných vzťahov medzi oboma lídrami, a tým najlepším," uviedla oficiálna severokórejská tlačová agentúra KCNA. Rusko doručilo vozidlo v nedeľu sekretárovi vládnucej komunistickej Kórejskej strany práce a Kim Jo-čong, sestre severokórejského vodcu. Tá odovzdala ruskej strane poďakovanie Putinovi od Kim Čong-una, píše sa v správe KCNA.

KCNA nepriniesla fotografie auta, ani podrobnosti o ňom. Putin vlani v septembri ukázal počas summitu Kimovi na návšteve ruského kozmodrómu Vostočnyj svoju prezidentskú limuzínu Aurus Senat a ponúkol mu možnosť posadiť sa do tohto luxusného vozidla ruskej výroby.

Darované auto zatiaľ nie je známe

Nie je zatiaľ známe, či darovaným autom bola limuzína Aurus Senat. Putinov dar však môže byť porušením rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN, ktoré zakazujú dodávať Severnej Kórei (KĽDR) luxusný tovar vrátane automobilov.

Severokórejský vodca sa na verejnosti ukázal v rôznych autách Mercedes-Maybach triedy S, vrátane limuzíny. Ignoroval tým medzinárodné sankcie uvalené na Severnú Kóreu za jej jadrový a raketový program.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinKim Čong-unSeverná KóreaDarčekRuské auto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu