Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Palestínčania sú opice, musíme ich zbombardovať, odkázal Novotný! Poslancovi hrozí za výroky aj väzenie

Starosta katastrálnej časti Praha (Řeporyje) Pavel Novotný Zobraziť galériu (3)
Starosta katastrálnej časti Praha (Řeporyje) Pavel Novotný (Zdroj: Facebook/Pavel Novotný Druhý Oficiální)

PRAHA - Vojna medzi Izraelom a radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy prináša rôzne pohľady. Palestínčania sa búria po celom svete a žiadajú Západ s Izraelom, aby prerušili všetky boje. Teroristi sa totiž skrývajú za civilistami v Gaze. Bombardovanie prináša chabé zisky, keďže radikál sa skrývajú pod Palestínou v sieti tunelov. Navyše za centrá velenia a sklady zbraní si zvolili dôležité budovy ako školy alebo nemocnice, aby ich Izrael nemohol len tak zničiť. Vo vojne nebojujú Palestínčania ako národ, ale radikálne krídlo Hamas. český starosta napriek tomu obviňuje z krvavých bojov celý národ.

archívne video

Jan Lipavský v Bruseli o riešení izraelsko-palestínskeho konfliktu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Starosta Řeporyjí (katastrálne územie Prahy) Pavel Novotný (ODS) pôjde kvôli výzvam na zabíjanie Palestínčanov pred súd. Dňa siedmeho februára to uviedla Česká televízia (ČT). Novotný na sieti X začiatkom decembra minulého roku po teroristickom útoku palestínskeho hnutia Hamas v Jeruzaleme napísal, že Palestínčania sú "opice" a majú byť zbombardovaní. "Zábery rannej streľby v Jeruzaleme sú jednoznačné: Palestínčania sú opice. Regulérne opice. Nič viac," vyjadril sa. ODS sa od jeho výrokov dištancovala. Novotný sa neskôr za výroky ospravedlnil a príspevok zmazal.

Český starosta katastrálnej časti Praha (Řeporyje) Pavel Novotný sa takto vyjadril o Palestíncoch v súvislosti s vojnou v Pásme Gazy. Príspevok po chvíli zmazal.
Zobraziť galériu (3)
Český starosta katastrálnej časti Praha (Řeporyje) Pavel Novotný sa takto vyjadril o Palestíncoch v súvislosti s vojnou v Pásme Gazy. Príspevok po chvíli zmazal.  (Zdroj: X/Pavel Novotný/ prebraté od Seznam Zprávy)

Na kritiku potom v komentároch odpovedal v niekoľkých prípadoch odkazom "vybombardovať". Príspevkom sa následne začala zaoberať česká polícia. Námestník obvodnej štátnej zástupkyne pre Prahu 5 Martin Černý pre ČT povedal, že minulý týždeň podal návrh na trestné stíhanie Novotného za prečiny hanobenia národa, rasy, etnickej alebo inej skupiny a podnecovania k nenávisti voči skupine osôb. Novotnému hrozia za oba trestné činy až tri roky väzenia.

Český starosta katastrálnej časti Praha (Řeporyje) Pavel Novotný sa takýmto spôsobom vyjadril na adresu palestínskeho národa.
Zobraziť galériu (3)
Český starosta katastrálnej časti Praha (Řeporyje) Pavel Novotný sa takýmto spôsobom vyjadril na adresu palestínskeho národa.  (Zdroj: X/Pavel Novotný/ prebraté od Seznam Správy )

Už má podmienku

Řeporyjský starosta je navyše v skúšobnej dobe trojmesačného podmienečného trestu, ktorý dostal v januári 2022 za nebezpečné prenasledovanie podnikateľa Marka Víta. Skúšobná lehota skončí tento rok v júli. Ak sa v nej Novotný neosvedčí, súd ho môže poslať do väzenia, predĺžiť skúšobnú lehotu, alebo mu stanoviť určité povinnosti. ČT nevylúčila ani nariadenie sústavného dohľadu nad obvineným. 

"V Občianskej demokratickej strane odmietame akékoľvek prejavy výziev k násiliu a rasizmu. Pán starosta Pavel Novotný sa za nevhodný tweet ospravedlnil," povedal už skôr serveru Zoznam Správy hovorca ODS Jakub Skyva.

Viac o téme: StarostaČRPalestínaPavel NovotnýPolitikaKrimiIzrael vo vojneNeznašanlivosťHanobenie národa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu