Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Arménsky prezident Vahagn Chačaturjan pricestoval na oficiálnu návštevu Maďarska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - V arménsko-maďarských vzťahoch sa otvára nová éra. Po dlhšej prestávke je príležitosť reštartovať vzťahy medzi oboma krajinami, pričom tieto vzťahy majú obrovský potenciál, vyhlásil podľa agentúry MTI v utorok v Budapešti arménsky prezident Vahagn Chačaturjan po stretnutí s prezidentkou Maďarska Katalin Novákovou.

"Ide o historickú návštevu a Arménska republika je pripravená vdýchnuť nový život vzťahom s Maďarskom. Puto medzi týmito dvoma národmi je staré a existovalo aj v časoch Sovietskeho zväzu. Spomínam si, aká populárna bola v Jerevane šopronská kaviareň," povedal Chačaturjan v úvode oficiálnej návštevy Maďarska.Arménska hlava štátu podotkla, že Maďarsko i Arménsko sú pripravené čo najskôr otvoriť veľvyslanectvá v Budapešti a v Jerevane.Podľa slov Chačaturjana po desaťročnej prestávke v bilaterálnych vzťahoch vidí možnosti rozvoja predovšetkým vo farmaceutickom priemysle, energetike a v technológiách.

"Pre nás tridsaťročný konflikt s Azerbajdžanom ukázal, že budúcnosťou môže byť len mier. To však platí aj pre vojnu na Ukrajine aj pre situáciu na Blízkom východe. V Rusku a na Ukrajine je významná arménska komunita. Teraz sú proti sebe, bojujú na fronte, čo je neprijateľné." podčiarkol arménsky prezident.Na stretnutí Chačaturjana s Novákovou boli otvorené aj témy týkajúce sa podpory maďarskej vlády Arménom žijúcim v Azerbajdžane, ktorí museli opustiť svoju vlasť, zblíženia Arménska s Európskou úniou, ale aj ochrany kresťanského dedičstva.

Viac o téme: Návšteva MaďarskoKatalin NovákováVahagn Chačaturjan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu