Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Maďarská vláda i napriek ďalšiemu konaniu Európskej komisie trvá na zákone o ochrane suverenity

Maďarský premiér Viktor Obrán
Maďarský premiér Viktor Obrán (Zdroj: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP)

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda si stojí za zákonom o ochrane národnej suverenity, pre ktorý v stredu iniciovala Európska komisia (EK) právne konanie voči Budapešti. Vyplýva to z reakcie hovorcu vlády Zoltána Kovácsa zverejnenej na Facebooku, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Brusel a majitelia dolármi financovanej ľavice útočia na zákon na ochranu suverenity práve preto, že jeho účelom je zabrániť získaniu zahraničného vplyvu cez Sorosove doláre," napísal hovorca vlády. Podčiarkol, že vláda si stojí za týmto zákonom, pričom argumentoval tým, že v národnej konzultácii sa 98 percent účastníkov vyjadrilo za sprísnenie kontroly zahraničného vplyvu. Internetové vydanie denníka Népszava v tejto súvislosti poznamenalo, že vládny dotazník vyplnilo iba niečo vyše poldruha milióna z desiatich miliónov obyvateľov Maďarska.

Porušenie práva Európskej únie

EK v stredu zaslala Maďarsku oficiálne upozornenie, ktorým začala právne konanie pre porušenie práva Európskej únie. Komisia tak urobila po dôkladnom vyhodnotení maďarského zákona o ochrane národnej suverenity prijatého v decembri. Komisia sa domnieva, že maďarský právny predpis porušuje viacero ustanovení primárneho a sekundárneho práva Únie. Budapešť má dva mesiace na to, aby na výzvu odpovedala. Ak problémy zistené Komisiou nebudú vyriešené, EK môže podniknúť ďalšie kroky, ktoré môžu vyvrcholiť súdnou žalobou a napokon aj finančným postihom.

Viac o téme: SuverenitaMaďarskoEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu