Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Arménsko tvrdí, že azerbajdžanské sily zabili už štyroch jeho vojakov

Arménsky premiér Nikol Pašinja
Arménsky premiér Nikol Pašinja (Zdroj: TASR/Tigran Mehrabyan, Armenian Prime Minister Press Service/PAN Photo via AP)

JEREVAN - Arménsko v utorok uviedlo, že dvaja arménski vojaci prišli o život počas potýčky s azerbajdžanskými vojakmi v regióne Siunik na juhu krajiny, informuje o tom správa z agentúry AFP.

Aktualizované 10:59 - Pri potýčkach, ktoré vypukli na hraniciach v regióne Siunik na juhu Arménska pri hraniciach so susedným Azerbajdžanom, zahynuli štyria arménski vojaci, uviedlo v utorok arménske ministerstvo obrany. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Podľa ministerstva došlo k paľbe na arménske pozície zo strany azerbajdžanských vojakov. Štyria arménski vojaci prišli o život a jeden ďalší utrpel zranenia, uvádza sa vo vyhlásení arménskeho rezortu obrany.

Počas akcie mali zahynúť dvaja vojaci

"Jednotky azerbajdžanskej armády spustili paľbu z ručných zbraní smerom na arménske bojové pozície v blízkosti (dediny) Nerkin Hand," spresnilo vo vyhlásení arménske ministerstvo obrany s tým, že počas tejto akcie zahynuli dvaja jeho vojaci.

archívne video

Minister Džejhun Bajramov vyzval spoločnosti či investorov podnikať v Azerbajdžane (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Jerevan a Baku viedli v 90. rokoch a v roku 2020 dve vojny o sporný región Náhorný Karabach, ktorý Azerbajdžan opätovne dobyl vlani pri bleskovej ofenzíve. Ovládnutie Náhorného Karabachu Azerbajdžanom vyvolalo utečeneckú krízu, keďže z regiónu utieklo takmer celé jeho obyvateľstvo etnických Arménov – viac ako 100-tisíc ľudí.

Arménsky premiér Nikol Pašinjan koncom januára informoval, že navrhol Azerbajdžanu podpísanie paktu o neútočení, kým oba znepriatelené kaukazské štáty neuzavrú mierovú zmluvu. Pašinjan a azerbajdžanský prezident Ilham Alijev predtým tvrdili, že mierovú dohodu by mohli podpísať do konca minulého roka. Medzinárodná sprostredkované mierové rozhovory však dosiaľ nepriniesli žiaden prelom.

Viac o téme: VojaciZabitieAzerbajdžanArménsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu