Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Škandál v agentúre, ktorú podporovalo aj Slovensko: Prepojenia na Hamas! EÚ aj USA okamžite reagujú

Bojovníci radikálnej teroristickej skupiny Hamas, ktorá operuje v pásme Gazy Zobraziť galériu (5)
Bojovníci radikálnej teroristickej skupiny Hamas, ktorá operuje v pásme Gazy (Zdroj: X/Maverick Aoko)

GAZA - Pracovníci agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) sa pravdepodobne podieľali na únose Izraelčanky, prevážali muníciu či telo mŕtveho izraelského vojaka a zapojili sa aj do vlaňajšieho útoku na juhoizraelský kibuc. Vyplýva to z dokumentu americkej vlády, ktorého podrobnosti zverejnil portál The Times of Israel.

V danom dokumente sa nachádzajú mená, pozície a ďalšie údaje o 12 pracovníkoch UNRWA, ktorých táto agentúra prepustila po obvineniach Izraela, že sa vlani 7. októbra zapojili do útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael.  Desiati z nich sú údajne členmi Hamasu a jeden je členom palestínskeho militantného hnutia Islamský džihád.

Siedmi boli učitelia, dvaja pracovali v školách UNRWA na rôznych pozíciách. Ďalších troch v dokumente opisujú ako úradníka, sociálneho pracovníka a vedúceho skladu. Podľa informácií izraelskej televízie Channel 13 zároveň dvaja izraelskí rukojemníci po prepustení nezávisle od seba uviedli, že ich v Pásme Gazy zadržiavali práve pracovníci UNRWA.

Sympatizanti palestínskeho militantného hnutia Hamas požadujú, aby zamestnanci Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorých prepustili na základe obvinenia Izraela, sa vrátili späť do práce.
Zobraziť galériu (5)
Sympatizanti palestínskeho militantného hnutia Hamas požadujú, aby zamestnanci Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorých prepustili na základe obvinenia Izraela, sa vrátili späť do práce.  (Zdroj: TASR/AP/Bilal Hussein)

Američania a ďalšie krajiny pozastavili financovanie

Financovanie UNRWA po odhaleniach dočasne pozastavili Spojené štáty, Európska únia, Austrália, Kanada, Taliansko, Británia, Nemecko, Francúzsko, Fínsko, Švajčiarsko, Rakúsko a Japonsko. Generálny tajomník OSN António Guterres zároveň prisľúbil rýchle a nezávislé vyšetrovanie.

Hovorca Európskej komisie (EK) Eric Mamer povedal, že audit musí prebehnúť pod vedením odborníkov povedených eurokomisiou a musí sa vykonať súčasne s vyšetrovaním obvinení vznesených Izraelom, ktoré podniká OSN. "Je úplne jasné, že tieto opatrenia sú naliehavé. Sú dôležité a mali by sa začať bezodkladne," uviedol Mamer. Európska únia patrí medzi najväčších prispievateľov do UNRWA.

Pracovníci UNRWA
Zobraziť galériu (5)
Pracovníci UNRWA  (Zdroj: SITA/AP/Mohammed Zaatari)

"Je šokujúce sledovať pozastavenie finančných prostriedkov pre agentúru v reakcii na obvinenia voči malej skupine zamestnancov," uviedol vo vyhlásení generálny komisár UNRWA Philippe Lazzarini a dodal, že "životy ľudí v Gaze závisia od tejto podpory".

Agentúra môže čoskoro skončiť

Vedúci predstavitelia agentúr OSN zastavenie financovania označili za nebezpečné a obávajú sa kolapsu humanitárneho systému v Pásme Gazy. UNRWA sa tiež obáva, že zastavenie financovania postihne bežných Palestínčanov. Izrael agentúru dlhodobo obviňuje, že systematicky postupuje proti izraelským záujmom.

UNRWA vo štvrtok varovala, že v dôsledku pozastavenia financovania zo strany viacerých štátov bude pravdepodobne musieť ukončiť už tento mesiac svoju činnosť v celom blízkovýchodnom regióne. "Pokiaľ pozastavenie financovania pretrvá, do konca februára budeme pravdepodobne musieť ukončiť naše aktivity nielen v Pásme Gazy, ale aj v celom regióne," uviedol šéf UNRWA Philippe Lazzarini.

Philippe Lazzarini
Zobraziť galériu (5)
Philippe Lazzarini  (Zdroj: SITA/AP/Bilal Hussein)

Peniaze v minulosti poslalo aj Slovensko

Do pomoci sa v minulosti zapojilo aj Slovensko a podľa informácii zo stránky slovakaid.sk sme v roku 2015 na financovanie UNRWA poslali 50-tisíc eur. Aktuálne Slovensko neplánuje žiadne príspevky pre Agentúru OSN pre palestínskych utečencov. Potvrdilo to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

"Slovenská republika v minulosti prispievala na financovanie UNRWA len na základe dobrovoľných príspevkov. V tomto roku zatiaľ MZVEZ SR neplánuje žiadne takéto príspevky, keďže bývalé vlády zanechali zdecimovaný rozpočet a vláda sa venuje konsolidácii verejných zdrojov," skonštatoval komunikačný odbor rezortu diplomacie.

Fico kritizuje Európsku radu

Štvrtkový mimoriadny summit EÚ v Bruseli bol veľmi "skúpy" k situácii na Blízkom východe. Upozornil na to predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) po zasadnutí Európskej rady.

Fico uviedol že na summite sa veľa hovorilo aj o UNRWA. "Časť krajín hovorila, že nemôžeme kvôli nejakej partii ľudí zastaviť financovanie úradu, ktorý zohráva najpodstatnejšiu úlohu v Gaze. Bez tohto úradu tam bude obrovský problém. Sú ďalšie krajiny, ktoré hovoria, že treba zastaviť platby pre tento úrad a niektoré tak už aj urobili," poznamenal.

Fico kritizuje Európsku radu, že nemá postoj k situácii v Pásme Gazy (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Podľa jeho slov ide o "dvojitý meter" EÚ, ktorá ináč vníma vojnu na Ukrajine a ináč konflikt v Pásme Gazy. Vyjadril tiež obavy, že ani v budúcnosti Európska rada nebude schopná prijať žiadne stanovisko k tomuto konfliktu.

Borrell varoval pred následkami

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v nedeľu upozornil, že zastavenie financovania UNRWA by mohlo ohroziť státisíce životov."Zrušenie financovania UNRWA by bolo neprimerané a nebezpečné... Ohrozilo by to státisíce životov" povedal Borrell. Podľa jeho slov má UNRWA zásadný význam pri poskytovaní pomoci pre viac ako 1,1 milióna ľudí v Pásme Gazy.

Šéf diplomacie EÚ dodal, že UNRWA prijala po obvineniach zo strany Izraela okamžité opatrenia a spustila vyšetrovanie. Izraelské tvrdenia označil za závažné a v prípade ich potvrdenia by podľa neho nemali zostať nepotrestané.

Josep Borell,
Zobraziť galériu (5)
Josep Borell,  (Zdroj: SITA)

UNRWA, založená v roku 1949 po prvej arabsko-izraelskej vojne, poskytuje služby vrátane vzdelávania, základnej zdravotnej starostlivosti a humanitárnej pomoci Palestínčanom v Pásme Gazy, na západnom brehu Jordánu, v Jordánsku, Sýrii a Libanone.

Viac o téme: FinancovanieOSNEurópska úniaHamasPásmo GazyUNRWA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu