Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Fínsko má nového prezidenta: Stal sa ním bývalý premiér Alexander Stubb! TOTO bude jeho hlavná úloha

Alexander Stubb
Alexander Stubb (Zdroj: X/TheCalvinCooli1)

HELSINKI - Novým fínskym prezidentom sa stane bývalý premiér Alexander Stubb. Jeho súper, niekdajší minister zahraničia Pekka Haavisto, v dnešnom druhom kole prezidentských volieb uznal svoju porážku. Informujú o tom tlačové agentúry. Po sčítaní 99 percent hlasovacích lístkov mal Stubb 51,7 percenta hlasov, uviedla agentúra DPA.

Hlavnou úlohou víťaza volieb bude viesť zahraničnú a bezpečnostnú politiku tejto severskej krajiny, ktorá vlani v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu vstúpila do NATO. Päťdesiatpäťročný konzervatívec Stubb je rovnako ako jeho súper zo Zeleného zväzu považovaný za proeurópsky orientovaného politika. Obaja sú zároveň silnými podporovateľmi Ukrajiny v jej vojne s Ruskom.

archívne video

Kandidát na prezidenta SR Ján Kubiš: Mojou prioritou je zjednocovanie (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Víťaz volieb na začiatku marca na čele štátu vystrieda doterajšieho prezidenta Sauliho Niinistöa, ktorý po dvoch šesťročných funkčných obdobiach podľa fínskej ústavy nemohol znovu kandidovať. Stubb je zástancom úzkej spolupráce v rámci NATO, vrátane umožnenia presunu jadrových zbraní cez fínske územie a stáleho umiestnenia niektorých jednotiek NATO vo Fínsku. Haavisto presadzuje zachovanie zákazu prítomnosti jadrových zbraní na fínskom území a považuje stále umiestnenie jednotiek NATO vo Fínsku za zbytočné. Stubb v prvom kole prezidentských volieb obsadil prvé miesto, získal 27,2 percenta hlasov. Haavisto v prvom kole dostal 25,8 percenta hlasov.

Viac o téme: FínskoAlexander StubbPrezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu