Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Napätie na Blízkom východe vrcholí: USA sú pripravené odpovedať silou! Nepopreli možný útok na Irán

Poradca pre Národnú bezpečnosť USA Jake Sullivan Zobraziť galériu (2)
Poradca pre Národnú bezpečnosť USA Jake Sullivan (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

WASHINGTON – Keď Spojené štáty prišli v Jordánsku o troch amerických vojakov, v odvete sa rozhodli pre útok Iránom podporovanej milície v Iraku a v Sýrii. Národná bezpečnosť USA však neposkytla žiadne priame vysvetlenie ani zdôvodnenie, či sa Washington rozhodol pre otvorený vojenský konflikt.

archívne video

Zbraňový priemysel Hamasu v centre Gazy – nad zemou aj pod zemou (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Poradca pre Národnú bezpečnosť Jake Sullivan počas rozhovoru v relácii NBC "Meet the Press" nechcel uviesť priame zdôvodnenie, či Spojené štáty podnikli v Iraku a Sýrii vojenskú akciu. "Nuž, keď tu dnes takto sedím v národnom spravodajskom programe, nebudem sa púšťať do témy, čo je z hľadiska vojenskej akcie vylúčené a čo nie. Nebolo by to správne," reagoval Sullivan na neodbytnú moderátorku Kristen Welkerovú, ktorá sa z neho snažila dostať odpoveď. 

Ako doplnil, prezident USA Joe Biden je odhodlaný rázne reagovať na "útoky na našich ľudí". "Nevyhľadáva ale pokus o rozsiahlejšiu vojnu na Blízkom východe," zhodnotil Sullivan postavenie Washingtonu. 

Odveta

USA podnikli v piatok druhého februára nálety na iránskych zástupcov v Iraku a Sýrii ako odvetu za zabitie troch amerických vojakov. Portál BBC uvádza, že cieľmi boli Iránske gardy islamskej revolúcie (IRGC) Quds Force a pridružené milície v Iraku a Sýrii. Poradca pre národnú bezpečnosť USA priblížil, že najvyššou prioritou prezidenta Blinkena bude dohoda medzi Izraelom a Hamasom, podľa ktorej budú rukojemníci prepustení výmenou za prerušenie bojov v Gaze. "Budeme na to neúnavne tlačiť, no teraz je na rade Hamas," povedal s tým, že čakajú na kroky nepriateľa Izraelu. 

"Je to teda mimo stola? Sú útoky v Iráne mimo hry?" tlačila v relácii moderátorka. "Ešte raz Kristen, keď tu sedím v televízii, nebolo by múdre, aby som hovoril o tom, v čom rozhodujeme a čo vylučujeme," odpovedal Sullivan. "Takže to nevylučujete?", na čo Sullivan ešte raz odpovedal: "Pokiaľ ide o odpoveď USA, nebudem sa púšťať do toho, čo je na stole a čo mimo neho," pokračoval.

Nejasné predstavy 

Sullivan povedal, že USA nemajú "jasný obraz" o tom, koľko rukojemníkov je v Pásme Gazy nažive alebo zomrelo. "Viete, od začiatku konfliktu sme hovorili, že kvôli povahe Hamasu, ktorý používa miestnych obyvateľov ako živé štíty a skrýva sa v tuneloch, nemáme a ani nemôžeme mať jasnejšiu predstavu o tom, koľko rukojemníkov má ešte vo svojej moci. Nevieme koľkí sú nažive a koľko ich už zomrelo," povedal.

Pásmo Gazy počas vojny medzi Izraelom a Hamasom
Zobraziť galériu (2)
Pásmo Gazy počas vojny medzi Izraelom a Hamasom  (Zdroj: SITA/AP/Ariel Schalit)

Oficiálne údaje hovoria, že dňa siedmeho októbra prišli USA o najmenej dvoch občanov, o ktorých si najprv Washington myslel, že sú rukojemníkmi. "Vieme len to, že ich je veľa. A našou prvoradou úlohou je pokúsiť sa ich priviesť domov," skonštatoval na záver poradca Národnej bezpečnosti USA Jake Sullivan. 
 

Viac o téme: útok USAIránSýriaWashingtonIrakNárodná bezpečnosť USAJake Sulliva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu