Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Spojené štáty čelia vážnej bezpečnostnej hrozbe: Tvrdia to kongresmani

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

WASHINGTON - Spojené štáty čelia "vážnej hrozbe pre národnú bezpečnosť", upozornili v stredu viacerí americkí predstavitelia. Bližšie informácie o jej charaktere však neposkytli. Podľa niektorých médií sa týka vojenského potenciálu Ruska. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Predseda spravodajského výboru Snemovne reprezentantov Michael Turner v prekvapivom vyhlásení vyzval kongresmanov, aby preskúmali detaily hrozby. Ďalší kongresmani sa následne snažili uistiť verejnosť, že nie sú dôvody na paniku.

archívne video

Slovensko je v USA rešpektovanou krajinou, tvrdí prezidentka Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Žiadam, aby prezident (Joe) Biden odtajnil všetky informácie súvisiace s touto hrozbou, aby Kongres, vláda a naši spojenci mohli otvorenie diskutovať o krokoch potrebných na reagovanie na túto hrozbu," napísal republikán Turner.

Spolu s demokratickým náprotivkom Jimom Himesom zaslali zákonodarcom list, podľa ktorého ich výbor "identifikoval naliehavú záležitosť týkajúcu sa destabilizujúceho zahraničného vojenského potenciálu, o ktorom by mali vedieť všetci tvorcovia politiky v Kongrese".

Jim Himes vyzval na opatrnosť

Himes vo vlastnom ďalšom liste vyzval na opatrnosť s tým, že tajné spravodajské informácie poskytnuté členom výboru v utorok večer sú "závažné", ale nie "dôvodom na paniku". Dôvody na poplach verejnosti podľa vlastných slov nevidí ani predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson.

Zdroje televízií NBC News a CNN uviedli, že ide o "veľmi znepokojivú a destabilizujúcu" vojenskú spôsobilosť Ruska. Televízia ABC News a denník The New York Times s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov neskôr v noci na štvrtok uviedli, že Rusko vyvíja kozmickú protisatelitnú jadrovú zbraň.

Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan nepriamo kritizoval Turnera za to, že záležitosť zverejnil pred štvrtkovým stretnutím s lídrami republikánov a demokratov v Snemovni a jej spravodajskom výbore.

Viac o téme: USAKongresmaniBezpečnostná hrozba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu