Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V Iráne oslavovali 45 rokov od islamskej revolúcie

Iránsky prezident Ebrahim Raisi medzi ľuďmi na oslavách 45. výročia víťazstva islamskej revolúcie
Iránsky prezident Ebrahim Raisi medzi ľuďmi na oslavách 45. výročia víťazstva islamskej revolúcie (Zdroj: X/IrnaEnglish)

TEHERÁN - Obyvatelia Iránu si v nedeľu pripomenuli 45. výročie islamskej revolúcie z roku 1979. Podľa štátnych médií sa osláv zúčastnili milióny vládnych priaznivcov, informuje o tom agentúra DPA.

Zábery z iránskej televízie podľa DPA ukazovali masy ľudí v uliciach hlavného mesta Teherán vrátane bezpečnostných zložiek a duchovných. Na sprievodoch v Teheráne boli predstavené aj balistické strely, zatiaľ čo z Námestia Slobody (Mejdáne azádí) vypúšťali balóny. Davy mávali iránskymi vlajkami, skandovali slogany a niesli plagáty s nápismi "Smrť Amerike" a "Smrť Izraelu".

archívne video

Múzeum islamského umenia v Katare (Zdroj: Qatar Tourism)

Na oslavách povstania z roku 1979, ktorým bola zvrhnutá Západom podporovaná monarchia a k moci sa dostali islamisti, vystúpil aj iránsky prezident Ebráhím Raísí. Vyzval na krajiny v regióne, aby prerušili ekonomické vzťahy s Izraelom - úhlavným nepriateľom Iránu.

Zároveň vyjadril presvedčenie, že cieľom nepriateľov Teheránu je šíriť beznádej medzi Iráncami. Podľa DPA tým zrejme odkazoval na sankcie uvalené západnými štátmi na Irán a množstvo ekonomických problémov krajine. V posledných rokoch sa vzťahy Iránu so Západom dramaticky zhoršili v dôsledku jadrového programu Teheránu, porušovania ľudských práv a iránskej podpory militantných skupín na Blízkom východe.

Viac o téme: VýročieOslavyIránIslamská revolúcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu