Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Parížania v referende rozhodujú o zdražení parkovania pre vozidlá SUV

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Bleskovky.sk)

PARÍŽ - Parížania v nedeľu v referende hlasujú o návrhu na zvýšenie poplatkov za parkovanie pre vozidlá triedy SUV.Hlasovať v minireferende môžu všetci Parížania zapísaní do zoznamov voličov. K dispozícii majú 222 hlasovacích miest, ktoré sa zatvoria o 19.00 h. Výsledky plebiscitu sa očakávajú v nedeľu večer, informovala spravodajská televízia BFM.

Ako objasnila agentúra AP, referendum je ďalší prejav snahy socialistickej parížskej primátorky Anne Hidalgovej urobiť mesto, ktoré bude hostiť tohtoročné olympijské hry, ekologickejším a priateľskejším k chodcom a cyklistom.V príspevkoch na sociálnych sieťach, ktorými sa snažila získať hlasy voličov, Hidalgová argumentovala, že vozidlá SUV zaberajú na úzkych parížskych uliciach príliš veľa miesta, príliš znečisťujú životné prostredie a "ohrozujú naše zdravie a našu planétu" a v porovnaním s menšími autami spôsobujú aj viac dopravných nehôd.

Philippe Nozière, predseda združenia 40 millions d'automobilistes na obranu záujmov motoristov, v rozhovore pre BFM označil nedeľné referendum za "frašku" a "výsmech demokracie", pričom pripomenul, že niektoré menšie staré autá znečisťujú životné prostredie viac ako moderné SUV.BFM dodala, že zvýšenie parkovného za SUV by sa týkalo len nerezidentov.V praxi by zmena v tarifách znamenala, že náklady pre nerezidentov na parkovanie vozidiel SUV v centrálnych parížskych štvrtiach - v obvodoch s číslami I. až XI. - by sa vyšplhali na 18 eur za hodinu počas prvých dvoch hodín. Menšie autá by platili šesť eur za hodinu.

Mimo centra mesta, vo vonkajších parížskych obvodoch s číslami XII. až XX., by mimoparížsky vodič SUV zaplatil za prvé dve hodiny 12 eur za hodinu, pričom by sa táto suma postupne zvýšila na 150 eur za šesť hodín.Hlasovanie o parkovnom pre SUV nadväzuje na minuloročné referendum organizované parížskou radnicou, ktoré sa týkalo zákazu požičiavania elektrických kolobežiek.Na základe výsledkov plebiscitu bolo potom okolo 15.000 kolobežiek vykázaných z parížskych ulíc, keďže takmer 90 percent zo 103.000 hlasujúcich ich odmietlo.

Vo Francúzsku - krajine milovníkov áut, ktorá je domovom značiek Renault, Citroen či Peugeot - sa Hidalgová už roky snaží o to, aby Paríž bol k používaniu áut menej ústretový. Na niektoré cesty, najmä na nábreží rieky Seina, ktoré bolo kedysi frekventovanou výpadovkou, radnica úplne zakázala vjazd motorovým vozidlám. Odkedy Hidalgová tieto cesty v roku 2016 uzavrela pre motorovú dopravu, stali rajom pre cyklistov, bežcov, rodiny a zamilované páry.Nové cyklistické pruhy pribudnú pre olympijské a paralympijské hry, ktoré sa v Paríži uskutočnia 26. júla až 11. augusta.

Viac o téme: ParkovanieReferendumZdražovanieParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu