Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tisícky demonštrantov požadovali prepustenie rukojemníkov z Gazy

Tisícky demonštrantov požadovali prepustenie rukojemníkov z Gazy
Tisícky demonštrantov požadovali prepustenie rukojemníkov z Gazy (Zdroj: TASR/AP/Maya Alleruzzo)

TEL AVIV - Tisícky demonštrantov v Izraeli cez víkend vyšli do ulíc a požadovali od tamojšej vlády, aby zabezpečila prepustenie zvyšných rukojemníkov zadržiavaných palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy. Informuje agentúra DPA.

Rodiny rukojemníkov sa zhromaždili v pobrežnej metropole Tel Aviv ešte v sobotu na protestnom zhromaždení s názvom "120 dní v podzemí". Názov poukazoval na počet dní zadržiavania vyše 130 rukojemníkov v Gaze.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Izraelské noviny Haarec citovali 15-ročnú príbuznú jedného z rukojemníkov, ktorá v prejave vyzvala: "Premiér Bibi (Benjamin) Netanjahu, prosím, priveďte ich domov za každú cenu!".Účastníci ďalšej demonštrácie v Tel Avive požadovali Netanjahuovo odstúpenie a predčasné voľby v krajine.

Demonštrovalo sa aj v Jeruzaleme

Izraelský premiér vládne spolu s krajine pravicovými nábožensky zameranými stranami, pripomína DPA. Ich lídri hrozia odchodom z vládnej koalície v prípade, že Netanjahu urobí ústupky Hamasu. Približne tisíc ľudí demonštrovalo aj v Jeruzaleme za prepustenie rukojemníkov a k podobným protestom došlo v mestách Haifa, Beer Ševa i pred Natanjahuovou vilou v meste Caesarea.

Novú dohodu o prepustení rukojemníkov medzi Izraelom a Hamasom sa v súčasnosti usilujú dosiahnuť Spojené štáty, Egypt a Katar. Návrh, ktorý počíta s postupným prepúšťaním rukojemníkov v návrat k dlhšiemu prímeriu a prepustenie Izraelom zadržiavaných palestínskych väzňov už údajne prijali izraelskí vyjednávači a čaká na schválenie zo strany Hamasu.

Hamas hlási najmenej 92 obetí nočných útokov Izraela

Izraelské nálety po celom území Pásma Gazy si v noci na nedeľu vyžiadali najmenej 92 obetí, uvádza gazské ministerstvo zdravotníctva riadené palestínskym militantným hnutím Hamas. Informuje správa agentúry AFP.

Izrael údajne útočil aj na materskú školu v meste Rafah na hranici Pásma Gazy s Egyptom, kde sa ukrývali vysídlení obyvatelia. V posledných dňoch narastajú obavy z tohto, že izraelské pozemné sily vpadnú do tohto mesta. OSN uvádza, že v Rafahu žilo pred vojnou približne 200.000 ľudí a teraz tam žije viac ako polovica všetkých obyvateľov Pásma Gazy.

Státisíce vysídlených obyvateľov sa tam vydalo v snahe nájsť útočisko pred bojmi v zvyšných častiach Pásma Gazy a žijú tam v provizórnych prístreškoch a táboroch. Izraelské nálety však pokračujú aj tam. V sobotu sa niekoľko ľudí zhromaždilo pred miestnou nemocnicou, aby sa modlili za obete po ďalších izraelských náletoch.

"Deti spali a zrazu prišlo bombardovanie. Spálňa sa zrútila na moje deti. Boh si jedno z nich vzal, tri smrti unikli," povedal pre AFP jeden z obyvateľov. Medzinárodní sprostredkovatelia sa zároveň v posledných dňoch snažia o uzavretie dohody o ukončení bojov v Pásme Gazy a prepustenie rukojemníkov. Jeden z najvyššie postavených predstaviteľov Hamasu v Libanone Usáma Hamdán však v sobotu uviedol, že podľa tohto hnutia v dohode chýbajú niektoré detaily.

Hamdán uviedol, že Hamas potrebuje viac času na "oznámenie svojho stanoviska, ktoré bude založené... na túžbe čo najrýchlejšie ukončiť agresiu, ktorou trpia naši obyvatelia". Vojna v Pásme Gazy sa začala po brutálnom teroristickom útoku Hamasu na juh Izraela vlani 7. októbra, ktorý si vyžiadal približne 1160 obetí, najmä civilistov. Izrael následne spustil ofenzívu v tejto palestínskej enkláve, ktorá si podľa gazského ministerstva zdravotníctva doteraz vyžiadala najmenej 27.000 obetí, väčšinou žien a detí.

Viac o téme: RukojemníciDemonštrantiGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu