Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

AKTUÁLNE Spojenci opäť útočili na Blízkom východe: Zasiahli aj hlavné mesto

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

WASHINGTON - Americká a britská armáda v sobotu opäť zaútočili na ciele militantných islamistických povstalcov v Jemene. Zasiahli pritom 36 cieľov v 13 rôznych lokalitách, oznámilo ministerstvo obrany USA.

Útoky sa zamerali na podzemné sklady zbraní, raketové komplety a odpaľovacie zariadenia, systémy protivzdušnej obrany a radarové zariadenia. Podporu operácii poskytli aj viaceré ďalšie krajiny. Podľa agentúr AFP a DPA išlo v priebehu posledných týždňov už o tretiu spoločnú americko-britskú operáciu proti Iránom podporovaným povstaleckým milíciám v Jemene. Spojené štáty okrem toho vykonali viacero takýchto náletov aj samostatne. 

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Televízia kontrolovaná vzbúrencami uviedla, že séria amerických a britských útokov v sobotu zasiala aj hlavné mesto Saná, ktoré ovládajú povstalci, tzv. húsíovia. Vzdušné údery boli podľa nej cielené na sektory na juhu metropoly, pričom svedkovia z mesta hlásili viaceré silné explózie.  

Pokračujúce útoky húsíov

Podľa USA a Británie boli sobotňajšie údery reakciou na "pokračujúce útoky húsíov na medzinárodnú a komerčnú námornú dopravu, ako aj na vojenské plavidlá prechádzajúce cez Červené more". Jemenskí povstalci od vlaňajšieho novembra pravidelne útočia na medzinárodnú námornú dopravu v Červenom mori, čo zdôvodňujú solidaritou s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde prebieha vojna medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas.

Húsíovia tvrdia, že útočia len na lode, ktoré majú nejakú spojitosť s Izraelom. Vzhľadom na globálnu prepojenosť medzinárodnej lodnej dopravy sú však ich útokmi postihnuté desiatky krajín sveta. Spojené štáty okrem útokov na húsíov vedú aj koalíciu štátov, ktorej zámerom je chrániť plavbu lodí v Červenom mori. Washington sa tiež snaží vyvinúť diplomatický a finančný tlak na jemenských povstalcov, pričom ich nedávno znovu zaradil na svoj globálny zoznam teroristických organizácií.

Útoky ohrozujú medzinárodný mier

Irán v nedeľu odsúdil sobotné útoky Spojených štátov a Británie na ciele húsijských povstalcov v Jemene s tým, že prispievajú k rozšíreniu konfliktu na Blízkom východe. Informuje správa agentúry AFP.

"Tieto útoky sú v jasnom rozpore s opakovanými tvrdeniami Washingtonu a Londýna, že si neželajú rozšírenie vojny a konfliktu v regióne," uviedol vo vyhlásení hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí s tým, že útoky považuje za "hrozbu pre medzinárodný mier a bezpečnosť". USA a Británia podľa neho "podnecujú chaos, neporiadok, neistotu a nestabilitu" tým, že podporujú Izrael vo vojne s palestínskym militantných hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Americká a britská armáda v sobotu opäť zaútočili na desiatky cieľov jemenských povstalcov, tzv. húsíov, v reakcii na ich pokračujúce útoky na medzinárodnú a komerčnú námornú dopravu, ako aj na vojenské plavidlá prechádzajúce cez Červené more. Húsíovia od vlaňajšieho novembra pravidelne útočia na medzinárodnú námornú dopravu v Červenom mori, čo zdôvodňujú solidaritou s Palestínčanmi v Pásme Gazy.

Americká armáda zároveň v noci na sobotu zasiahla viac než 85 cieľov v Sýrii a Iraku v odvete za dronový útok na americkú základňu v Jordánsku, ktorý pripísala proiránskym milíciám v Iraku. Pri tomto útoku zahynuli traja americkí vojaci. Spojené štáty počas útokov nezasiahli žiadne ciele na území Iránu, pričom obe tieto krajiny sa pravdepodobne snažia vyhnúť priamemu vojenskému konfliktu, píše AFP.

Viac o téme: PovstalciútokyUSAJemenIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu