Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Európska únia sa pri poľnohospodároch mýlila: Teraz sa musí zmeniť

Giorgia Meloniová
Giorgia Meloniová (Zdroj: SITA/Szilard Koszticsak/MTI via AP)

RÍM - Európska únia (EÚ) sa dopustila omylov, keď v snahe znížiť množstvo emisií skleníkových plynov prinútila farmárov nechať rok ležať svoje polia úhorom, vpustila na trh lacné ukrajinské produkty a prijala ďalšie opatrenia penalizujúce poľnohospodársky sektor. Vyhlásila to vo štvrtok po summite Európskej rady talianska premiérka Giorgia Meloniová. Informuje agentúra ANSA.

Meloniová pripomenula, že v čase schvaľovania opatrení, ktoré v súčasnosti farmári kritizujú, bola na čele krajne pravicovej strany Bratia Talianska (FdI) a hlasovala proti ich prijatiu. "V Taliansku sme už urobili, čo bolo v našich silách, no je potrebné zmeniť politiku EÚ. Žiadam zvýšenie úsilia, no zmena smerovania môže prísť po voľbách do Europarlamentu. Dúfam, že prevládne odlišný ideologický prístup ako ten doterajší," vyhlásila Meloniová s odkazom na opatrenia, ktoré sa snažia zmierňovať účinky klimatickej zmeny.

archívne video

Slovenskí farmári sú pripravení pridať sa k protestom európskych kolegov (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a ďalší zástupcovia členských krajín EÚ sa vo štvrtok mali stretnúť so zástupcami najväčších belgických a európskych poľnohospodárskych odborov, pripomína ANSA. Poľnohospodári vo štvrtok zablokovali ulice Bruselu viac než tisícom traktorov. Roľníci v Taliansku tiež blokovali dopravu počas série protestov namierených proti politike EÚ.

Viac o téme: PoľnohospodáriFarmáriEurópska úniaGiorgia Meloniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu