Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Predsedníčka Európskej komisie sa bude uchádzať o druhý mandát na čelo Európskej komisie

Ursula von der Leyenová
Ursula von der Leyenová (Zdroj: TASR/Photo/Geert Vanden Wijngaert)

BERLÍN - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa bude uchádzať o druhý mandát na čele úniovej exekutívy, píšu s odvolaním sa na svoje zdroje agentúry DPA a Reuters. Nemecká politička získala podľa agentúr nomináciu svojej domovskej strany, Kresťanskodemokratickej únie (CDU). Meno nového šéfa či šéfky komisie bude jasné po júnových voľbách do Európskeho parlamentu.

"Dnes som prijala uvedomelé a uvážené rozhodnutie: Chcem sa usilovať o druhý mandát," uviedla von der Leyenová podľa agentúry AFP. Mandát na čele komisie je päťročný.

archívne video

Premiér Heger o novom variante koronavírusu už diskutoval s Ursulou von der Leyenovou (Zdroj: Facebook/Eduard Heger - predseda vlády SR)

Predsedníctvo CDU o nominácii rozhodlo jednomyseľne, povedal predseda strany Friedrich Merz. Je to podľa neho práve zásluhou von der Leyenovej, že Európa zostala v ťažkých rokoch pandémie jednotná. Má vysokú reputáciu v členských štátoch aj ďaleko za hranicami EÚ, povedal o nej podľa agentúry DPA Merz.

Päťdesiatšesťročná von der Leyenová vedie Európsku komisiu od decembra 2019 ako prvá žena v tejto funkcii. Jej prioritou bola od začiatku zelená politika, za svojho mandátu sa ale musela vysporiadať aj s ďalšími výzvami, ako bola pandémia covidu-19, migračná kríza, ruská invázia na Ukrajinu či energetická kríza. Pred svojím pôsobením v komisii bola šesť rokov prvou ženou na čele nemeckého ministerstva obrany.

Viac o téme: Európska komisiaUrsula von der LeyenováDruhý mandátUchádzať sa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu