Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Rok po ničivých zemetraseniach v Turecku je stále nezvestných takmer 150 ľudí

Zemetrasenie v Turecku
Zemetrasenie v Turecku (Zdroj: TASR/AP)

ISTANBUL - Takmer rok po dvoch ničivých zemetraseniach, ktoré si v Turecku vyžiadali desaťtisíce životov, je stále nezvestných prinajmenšom 145 ľudí vrátane 38 detí. Oznámila to vo štvrtok v Ankare Sema Gülečová, šéfka miestneho združenia príbuzných nezvestných osôb (DEMAK), uvádza agentúry DPA.

Mnohým rodinám sa podľa jej slov stále nepodarilo nájsť svojich nezvestných príbuzných, hoci s pomocou úradov prehľadávali nemocnice a počkali si na odpratanie trosiek zrútených budov. Združenie DEMAK teraz žiada o vytvorenie parlamentnej vyšetrovacej komisie. Chce tiež, aby sa otvorili niektoré hroby a pochovaným v nich boli odobrané a zanalyzované vzorky DNA.

archívne video

Fico o pomoci vlády po zemetrasení na východe Slovenska (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Turecké ministerstvo vnútra dosiaľ nezverejnilo žiadne oficiálne údaje o počte nezvestných osôb po zemetraseniach. Ministerka sociálnych vecí a rodiny Mahinur Özdemirová Göktašová v januári uviedla, že nezvestné nie je žiadne dieťa. Juhovýchod Turecka zasiahli 6. februára 2023 dve zemetrasenia s magnitúdou 7,7 a 7,6, ktoré si podľa oficiálnych údajov vyžiadali vyše 53.000 životov a zničili desaťtisíce budov, píše DPA.

Viac o téme: ObeteŠkodyNezvestníZemetrasenie Turecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu