Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V súvislosti so streľbou v kostole zatkli turecké úrady 25 osôb vrátane dvoch útočníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ANKARA - Turecké úrady zatkli 25 podozrivých osôb v spojitosti so zastrelením muža počas minulotýždňovej bohoslužby v kostole v najväčšom meste Istanbul. Oznámil to v piatok turecký minister spravodlivosti Yilmaz Tunč, informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Útok sa odohral v nedeľu ráno v talianskom katolíckom kostole Santa Maria. Prihlásila sa k nemu extrémistická organizácia Islamský štát (IS), podľa ktorej išlo o reakciu na výzvu vodcov tejto skupiny, aby sa útoky zamerali na židov a kresťanov.

archívne video

Izraelsko-palestínsky konflikt pokračuje, video zachytáva útok na kostol deň po Vianociach (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Minister Tunč uviedol, že zatknuté osoby boli obvinené z členstva v zakázanej organizácii a z úmyselnej vraždy s priťažujúcimi okolnosťami. Medzi 25 zatknutými osobami sú aj dve osoby podozrivé z účasti na streľbe, občania Tadžikistanu a Ruska, ktorí sú pravdepodobne napojení na Islamský štát. Ďalších deväť podozrivých podľa Tunča prepustili na slobodu až do začiatku súdneho procesu.

Do katolíckeho kostola v Istanbule vtrhli počas nedeľňajšej omše dvaja maskovaní útočníci, z ktorých jeden odzadu zastrelil stojaceho muža. Ten podľa svedectva svojej rodiny vošiel do kostola len v rámci prechádzky a nemal žiadne politické ani náboženské väzby.

Ak by sa strelcovi nezasekla zbraň, mohlo to mať aj tragickejšie následky

Podľa úradov by nedeľňajší útok mohol mať aj tragickejšie následky, ak by sa strelcovi nezasekla zbraň. Druhý z maskovaných útočníkov kryl strelcovi chrbát od vstupu do chrámu, čo zachytávajú aj zverejnené zábery z bezpečnostnej kamery.

Extrémistická organizácia Islamský štát za posledné roky podnikla v Turecku viacero útokov vrátane masakru v nočnom klube v Istanbule zo začiatku roka 2017, pri ktorom zahynulo 39 ľudí. Od júna 2023 zadržali v Turecku viac ako 2-tisíc osôb podozrivých z napojenia na Islamský štát.

Viac o téme: KostolStreľbaZadržaniePodozrivíútočníciTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu