Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Afganistane naďalej pokračujú hrozby teroristických skupín

(Zdroj: Getty Images)

KÁBUL - Viac ako dva roky od návratu hnutia Taliban k moci v Afganistane naďalej pretrvávajú hrozby teroristických skupín. Vyplýva to zo správy Úradu osobitného hlavného inšpektora USA pre obnovu Afganistanu (SIGAR) zverejnenej vo štvrtok. Informuje agentúra DPA.

Správa zmieňuje extrémistické organizácie ako Islamský štát (IS), pakistanskú odnož Talibanu či teroristickú sieť al-Káida. V minulosti sa bašty IS nachádzali v pakistanskej pohraničnej oblasti. IS sa zameriava predovšetkým na Hazárov, šiitsku menšinu, ktorá má "minimálnu ochranu" od vládnuceho Talibanu, uvádza sa v správe SIGAR-u.

archívne video

Nie je to prvýkrát, čo Hamas využil sanitky na terorizmus, tvrdia Izraelské obranné sily (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

IS sa na začiatku januára prihlásila k zodpovednosti za samovražedný bombový útok v Iráne, ktorý si vyžiadal takmer 100 obetí na životoch. Išlo o najtragickejší teroristický útok od vzniku Iránskej islamskej republiky pred 45 rokmi. Pakistanská odnož Talibanu v poslednom štvrťroku 2023 spáchala viac ako 100 útokov, uviedol SIGAR. Boli zamerané najmä na pakistanské bezpečnostné sily v pohraničnej oblasti.

V poslednom čase sú častejšie aj operácie siete al-Káida

Hoci schopnosti tejto skupiny sú obmedzené, podľa nedávnej správy Bezpečnostnej rady OSN má stále  "globálne ambície". Jej vzťahy s Talibanom zostávajú silné, hoci vláda tieto tvrdenia odmieta. "V Afganistane nie je nikto s väzbami na al-Káidu a Islamský emirát nikomu nedovolí využívať územie Afganistanu na (útoky) voči iným," uviedol vo štvrtok Taliban vo vyhlásení. 

Taliban sa znova chopil moci v lete 2021. Afganistanu vládol aj v 90. rokoch, v roku 2001 bol zosadený v rámci vojenskej operácie západných spojencov po teroristických útokoch na USA. Taliban v tom čase poskytoval útočisko vodcovi al-Káidy a strojcovi útokov Usámu bin Ládinovi. Počas vlády amerického prezidenta Baracka Obamu ho zabilo komando Navy SEALs 2. mája 2011 v pakistanskom Abotabáde. Jeho nástupca Ajman Zawáhrí bol zabitý pri cielenom útoku amerického bezpilotného lietadla v afganskej metropole Kábul v lete 2022. 

Viac o téme: HrozbyUSAAfganistanTerorizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu