Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Afganistane verejne popravili dvoch ľudí: Boli usvedčení z vraždy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

GHAZNÍ - Dvoch ľudí verejne popravia vo štvrtok na futbalovom štadióne vo východnom Afganistane, oznámili miestni predstavitelia. Bude to tretia a štvrtá verejná poprava po návrate hnutia Taliban k moci. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry AFP.

Úrad pre informácie a kultúru v provincii Ghazní vo verejnom oznámení uviedol, že poprava bude trestom pre páchateľov podľa princípu kisás (oko za oko). Neposkytol však podrobnosti ani o páchateľoch, ani o ich zločinoch.

archívne video

Výročie popravy členov Bielej légie Púčika, Tunegu a Tesára (Zdroj: TASR/ Radovan Stoklasa)

Za prvej vlády fundamentalistického hnutia Taliban v rokoch 1996 až 2001 boli verejné popravy pomerne bežné, od návratu k moci v auguste 2021 boli iba dve, obe za vraždy. Za iné trestné činy ako krádež, cudzoložstvo a konzumáciu alkoholu sa však pravidelne vykonáva verejné bičovanie.

Najvyšší vodca Talibanu, mulla Hajbatulláh Áchúndzáda, vlani nariadil sudcom, aby naplno využívali všetky možnosti islamského práva šaría, teda aj tresty podľa princípu kisás. Doteraz posledná verejná poprava v Afganistane bola v júni 2023, keď odsúdeného vraha zastrelili na pozemku mešity v provincii Laghmán pred približne 2000 ľuďmi.

Poprava sa už uskutočnila

Vládnuce hnutie Taliban vo štvrtok verejne popravilo dvoch mužov usvedčených z vraždy. Rozsudok vykonali na futbalovom štadióne v meste Ghazní na východe krajiny. Informuje agentúra AFP. Predstaviteľ najvyššieho súdu pred popravou prečítal rozsudok smrti, ktorý podpísal najvyšší vodca Talibanu, mulla Hajbatulláh Áchúndzád. Oboch mužov potom popravili niekoľkými výstrelmi do chrbta. Ich súdny proces trval dva roky.

Na štadióne sa zhromaždili tisíce mužov a prítomné boli aj rodiny obetí. Pred popravou im v poslednej chvíli mohli udeliť milosť, v oboch prípadoch to však odmietli. Úrad pre informácie a kultúru v provincii Ghazní pred popravou vo verejnom oznámení uviedol, že trest bol udelený podľa princípu kisás (oko za oko). Neposkytol však podrobnosti o páchateľoch, ani o ich zločinoch.

Medzi rokmi 1996 až 2001 boli verejné popravy bežné 

Verejné popravy boli za prvej vlády fundamentalistického hnutia Taliban v rokoch 1996 až 2001 pomerne bežné. Od návratu tohto hnutia k moci v auguste 2021 boli vykonané iba dve, obe za vraždy, pripomína AFP. Za iné trestné činy ako krádež, cudzoložstvo a konzumáciu alkoholu sa však pravidelne vykonáva verejné bičovanie.

Mulla Hajbatulláh Áchúndzáda, vlani nariadil sudcom, aby naplno využívali všetky možnosti islamského práva šaría, teda aj tresty podľa princípu kisás. Doteraz posledná verejná poprava v Afganistane bola v júni 2023, keď odsúdeného vraha zastrelili na pozemku mešity v provincii Laghmán pred približne 2000 ľuďmi.

Viac o téme: Futbalový štadiónTrestAfganistanTalibanVerejná poprava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu