Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V Nemecku hrozí 17-tisíc dievčatám zmrzačenie pohlavných orgánov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

HAMBURG - V Nemecku momentálne žije viac ako 100.000 žien a dievčat, ktorým zmrzačili pohlavné orgány, zatiaľ čo ďalším vyše 17.000 hrozí, že sa stanú obeťami takýchto praktík. Vyplýva to z odhadov tamojšej neziskovej organizácie Terre des Femmes zameriavajúcej sa na ochranu práv žien, píšeme podľa agentúry DPA.

Terre des Femmes zároveň v stredu upozornila na skutočnosť, že v Európe celkovo čoraz viac dochádza k mrzačeniu ženských pohlavných orgánov, pričom sčasti za to môže migrácia. "Chceme preto spolupracovať s partnerskými organizáciami na zvyšovaní povedomia o mrzačení ženských pohlavných orgánov," uviedla v tejto súvislosti a s ohľadom na situáciu v Nemecku Edell Otieno-Okothová, expertka z nemeckej pobočky organizácie Plan International zameranej na ochranu práv detí.

archívne video

Minister zdravotníctva Michal Palkovič o nových vakcínach proti koronavírusu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa jej slov existujú v Nemecku desiatky poradenských služieb, ktoré v tejto súvislosti ponúkajú pomoc obetiam a ich príbuzným. Za rovnako dôležité však označila aj zvyšovanie povedomia medzi zdravotníkmi, pediatrami či sociálnymi pracovníkmi, aby vedeli, aké sú riziká a ako obetiam takýchto praktík poskytnúť pomoc. "Mrzačenie ženských pohlavných orgánov musí byť zahrnuté do učebných osnov všetkých zdravotníckych aj sociálnych pracovníkov," dodala Otieno-Okothová. DPA pripomína, že organizácia Plan International vedie už 20 rokov kampaň proti mrzačeniu ženských pohlavných orgánov vo viacerých afrických krajinách vrátane Egypta, Etiópie, Burkiny Faso, Guiney, Guiney-Bissau, Mali či Sierry Leone.

Viac o téme: DievčatáPohlavné orgányZmrzačenieNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu