Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

MIMORIADNY ONLINE Dramatická razia! Izraelskí agenti prezlečení za civilistky zabili militantov v nemocnici

 Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: X/@ajmubasher)

NEW YORK - Spojené štáty musia vidieť zásadné zmeny vo fungovaní Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA), kým budú môcť obnoviť jeho financovanie pozastavené po obvinení 12 zamestnancov úradu, že sa podieľali na teroristických útokoch palestínskeho hnutia Hamas zo 7. októbra. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedla americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-greenfieldová.

Naživo z Gazy

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov:

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

ONLINE

18:00 Vojna Izraela proti Hamasu tvrdo zasiahla ekonomiku v Pásme Gazy a zničila približne polovicu všetkých budov. Palestínske územie sa stalo neobývateľné, pričom na jeho obnovu budú potrebné desiatky miliárd dolárov. Uviedla to v stredu OSN. TASR o tom informuje na základe správy AFP. Vojnu vyvolal útok Hamasu na Izrael vlani 7. októbra. Od vypuknutia konfliktu došlo podľa OSN k strmému zhoršeniu životných podmienok. Konferencia OSN o obchode a rozvoji (United Nations Conference on Trade and Development, UNCTAD) upozornila, že "čím dlhšie budú vojenské operácie v Gaze pokračovať, tým závažnejšie budú ich dôsledky".

16:59 Obyvatelia Pásma Gazy zomierajú od hladu pre obmedzovanie humanitárnej pomoci, vyhlásil v stredu riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre krízové situácie Michael Ryan. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. "Títo ľudia zomierajú od hladu a tlačia ich až na pokraj. Nie sú zapojení do konfliktu… a mali by požívať ochranu, rovnako tak aj ich zdravotnícke zariadenia," vyhlásil Ryan počas tlačovej konferencie.

16:41 Izraelská armáda (IDF) v stredu uviedla, že jej bojové lietadlá v noci zaútočili na vojenskú infraštruktúru sýrskej armády v reakcii na raketový útok zo Sýrie. TASR správu prevzala z agentúry AFP. IDF tvrdí, že počas uplynulej noci zaznamenali niekoľko rakiet odpálených zo Sýrie na juh Golanských výšin.

16:01 Izraelská armáda (IDF) v stredu oznámila vytvorenie uzavretej vojenskej zóny v okolí hraničného priechodu Nicana na hranici s Egyptom. V posledných dňoch sa tu konajú demonštrácie. TASR správu prevzala z webových stránok CNN a The Times of Israel. Veliteľ sektoru Juh izraelskej armády generálmajor Jaron Finkelman v noci na stredu na základe vyhodnotenia situácie vydal príslušný rozkaz, uviedla IDF. Civilisti sa tak nesmú zdržiavať v oblasti priechodu a na neďalekej ceste 211.

15:00 Britský premiér Rishi Sunak sa nezhoduje s vyjadreniami britského ministra zahraničných vecí Davida Camerona na tému uznania palestínskeho štátu. TASR správu prevzala z webovej stránky denníka The Guardian. Sunak v britskom parlamente reagoval na otázku konzervatívneho poslanca Michaela Ellisa, či súhlasí s možnosťou, že akékoľvek uznanie palestínskeho štátu bude výsledkom rokovaní Izraela a Palestínčanov. Sunak uviedol, že uznanie Palestíny by muselo byť súčasťou celého procesu a dodal, že Spojené kráľovstvo stojí pevne za Izraelom.

13:29 Južné velenie IDF vydáva príkaz na uzavretie vojenskej zóny v oblasti egyptského hraničného prechoduGenerálmajor Yaron Finkelman, šéf južného velenia IDF, podpísal v noci nadnes príkaz na uzavretie vojenskej zóny pre hraničný priechod Nitzana s Egyptom. Rozkaz bol vydaný po demonštráciách, ktoré sa konali v posledných dňoch na protest proti presunu humanitárnej pomoci do pásma Gazy. Demonštrácie organizuje hnutie „Tzav 9“ („Rozkaz 9“) , ktoré zahŕňa rodinných príslušníkov Izraelčanov zadržiavaných Hamasom v pásme.

11:47 Iránom podporovaní jemenskí povstalci v stredu oznámili, že v útokoch na americké a britské plavidlá v Červenom mori budú pokračovať aj naďalej. Tieto kroky odôvodnili tým, že ide o sebaobranu, informuje TASR podľa stredajšej správy agentúry Reuters.

11:13 Izraelská polícia potvrdila v stredu smrť izraelského policajta Rana Gviliho počas útokov palestínskych militantov na území Izraela z vlaňajšieho 7. októbra a zároveň uviedla, že jeho telo stále zostáva v rukách militantov v Pásme Gazy. TASR informuje podľa agentúry AFP.

10:36 Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell v stredu uviedol, že dúfa, že by sa neskôr v ten deň mohlo rozhodnúť, ktorý členský štát by mohol viesť nadchádzajúcu misiu EÚ na ochranu plavidiel v Červenom mori, pričom dodal, že táto operácia by mohla byť spustená do polovice februára. "Musíme sa rozhodnúť, ktorá krajina prevezme velenie, kde bude veliteľstvo a aké prostriedky námorníctva členské štáty poskytnú," povedal pred začiatkom stretnutia ministrov obrany EÚ a dodal, že dúfa, že dnes sa rozhodne, kto prevezme vedenie.

10:35 Nórsko, hlavný darca Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), vyzýva krajiny, ktoré znížili financovanie agentúry, aby zvážili dôsledky svojich činov na obyvateľstvo v Gaze, povedal v stredu jeho minister zahraničných vecí agentúre Reuters. Severská krajina v nedeľu uviedla, že zachová financovanie UNRWA po obvineniach, že niektorí zamestnanci agentúry sa zúčastnili na útoku militantov Hamasu 7. októbra, na rozdiel od niekoľkých iných krajín, ktoré pozastavili platby.

9:21 Spravodajská sieť Al-Džazíra so sídlom v Katare zverejnila v stredu video, ktoré ukazuje nálet izraelskej armády na nemocnicu Ibn Sina v meste Jenin na Západnom brehu Jordánu, ktorý sa uskutočnil v utorok. Video ukazuje maskovaných vojakov, ako vstupujú do nemocnice a až potom vyťahujú zbrane a začínajú pátrať po troch hľadaných Palestínčanoch, ktorí boli neskôr zabití.

9:16 IDF hovorí, že raketa alebo mínomet bol vypustený z Libanonu a spadol na otvorenom priestranstve nachádzajúcom sa v regióne Horná Galilea, medzi Manarou a Yiftahom.

7:52 Najmenej polovica všetkých budov v Pásme Gazy zostala od začiatku konfliktu v októbri minulého roka poškodená alebo zničená, uviedla v utorok britská stanica BBC. TASR informuje podľa agentúry DPA. Družicové snímky analyzované americkými univerzitami a preskúmané BBC naznačujú, že v tejto pobrežnej palestínskej enkláve zostalo po 7. októbri minulého roka poškodených 144.000 až 175.000 budov, čo zodpovedá 50 až 61 percentám.

6:43 Príslušníci izraelských síl prezlečení za ženy civilistky a zdravotníkov vtrhli v utorok do nemocnice na okupovanom území Západný breh Jordánu a zabili troch palestínskych militantov. Táto dramatická razia potvrdzuje, že vojnové násilie sa z Pásma Gazy rozšírilo aj do tejto ďalšej palestínskej enklávy, píše tlačová agentúra AP.

6:42 Americká armáda tvrdí, že húsíjskí militanti vystrelili jednu protilodnú raketu z Jemenu do Červeného mora. Iránom podporovaní húsíjskí militanti vystrelili v utorok jednu protilodnú raketu s plochou dráhou letu z Jemenu smerom do Červeného mora, uviedlo ústredné velenie americkej armády a dodalo, že americký torpédoborec v oblasti ju zostrelil. Centrálne velenie uviedlo, že neboli hlásené žiadne zranenia ani škody.

Úrad OSN pre palestínskych utečencov sa musí zásadne zmeniť, uviedli USA

"Musíme sa na tú organizáciu pozrieť, ako operuje v Gaze, ako riadi svojich zamestnancov, a zabezpečiť, že ľudia, ktorí sa dopúšťajú trestných činov, podobne ako týchto 12 jednotlivcov, sú okamžite pohnení k zodpovednosti, tak aby UNRWA mohol pokračovať v zásadnej práci, ktorú robí," vyhlásila Thomasová-greenfieldová. Súčasne uvítala rozhodnutie OSN preskúmať a preskúmať činnosť tohto úradu. Obvinenia zamestnancov UNRWA zo strany Izraela spustili lavínovú reakciu viac ako desiatich krajín, ktoré úradu pozastavili svoje príspevky. Česká republika UNRWA finančne nepodporuje už od roku 2020. Dovtedy predstavoval ročný príspevok tri milióny korún, informoval ČTK hovorca ministerstva zahraničných vecí Daniel Drake.

Izrael po nezhodách s USA opäť útočí na juhu Pásma Gazy.
Zobraziť galériu (4)
Izrael po nezhodách s USA opäť útočí na juhu Pásma Gazy.  (Zdroj: TASR/AP/Maya Alleruzzo)

Dokumentácia izraelskej tajnej služby k prípadu, do ktorej mala agentúra Reuters možnosť nahliadnuť, obsahuje obvinenie, že sa niektorí pracovníci UNRWA 7. októbra podieľali na únosoch a vraždách v izraelskom pohraničí, teda udalostiach, ktoré viedli k vojne v Pásme Gazy. Zhruba 190 zamestnancov UNRWA podľa tejto zložky súčasne pôsobilo ako bojovníci Hamasu alebo Palestínskeho islamského džihádu, ktoré USA či EÚ označujú za teroristické organizácie. Palestínčania Izrael naopak vinia, že tieto informácie falšoval, aby úrad OSN očiernil. Izraelská vláda potom dnes úrad UNRWA obvinila, že je "od základov skompromitovaný", najmä tým, že umožňuje Hamasu "využívať svoju infraštruktúru" na vojenské aktivity a "ukrývanie teroristov". Podľa agentúry AFP to dnes uviedol hovorca izraelskej vlády Ejlon Levy. "Približne desať percent zamestnancov (UNRWA) sú členovia Hamasu a Islamského džihádu... a približne 50 percent sú rodičia týchto členov," vyhlásil. Agentúra AFP upozornila, že hovorca pre svoje tvrdenia, ktoré nemohla bezprostredne overiť, nepredložil žiadne dôkazy.

Bezpečnostná rada OSN dnes medzitým vyjadrila svoje znepokojenie nad "zúfalou a rýchlo sa zhoršujúcou humanitárnou situáciou" v Pásme Gazy a vyzvala všetky strany konfliktu, aby spolupracovali s koordinátorkou humanitárnej pomoci pre Gazu, Sigrid Kaagovou. Svoje vyhlásenie vydal tento vrcholný 15-členný orgán OSN po tom, ako ho Kaagová za zatvorenými dverami informovala o situácii v Pásme Gazy, prvýkrát od svojho vymenovania do funkcie na konci decembra. Bývalá holandská ministerka zahraničia Kaagová upozornila, že za humanitárnu úlohu UNRWA neexistuje náhrada. Úrad v Pásme Gazy prevádzkuje školy, zdravotnícke kliniky a ďalšie služby a stará sa tiež o distribúciu humanitárnej pomoci. "Nie je spôsob, ako by akákoľvek organizácia mohla nahradiť alebo suplovať ohromnú kapacitu, štruktúru UNRWA, jeho schopnosti a znalosť obyvateľstva Gazy," povedala Kaagová.

Na pokračovanie pomoci určenej UNRWA dnes vyzvala tiež Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorej hovorca varoval, že kauza okolo 12 zamestnancov úradu odvádza pozornosť od humanitárnej krízy a takmer 27.000 mŕtvych Palestínčanov v Pásme Gazy. Pozastavenie financovania úradu niektorými štátmi kritizovali dve desiatky humanitárnych organizácií, Amnesty International tento postup označila za "šokujúci a nehumánny".

Viac o téme: IzraelGazaVojnaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu