Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

USA zaviedli sankcie voči niekoľkým židovským osadníkom na Západnom brehu

Palestínčania kráčajú v ruinách zničenej Gazy
Palestínčania kráčajú v ruinách zničenej Gazy (Zdroj: SITAPAP Photo/Adel Hana)

WASHINGTON - Spojené štáty vo štvrtok zaviedli sankcie voči extrémistickým židovským osadníkom za násilie voči Palestínčanom na Západnom brehu Jordánu. Informuje agentúra AFP.

"Situácia na Západnom brehu Jordánu - obzvlášť vysoká úroveň násilia extrémistických osadníkov, vynútené vysídľovanie ľudí a dedín a ničenie majetku - dosiahla neúnosnú úroveň a predstavuje vážne ohrozenie mieru, bezpečnosti a stability," uviedol americký prezident Joe Biden.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

USA štyrom osobám zablokovali všetky aktíva

USA štyrom osobám zablokovali všetky aktíva v USA a Američania nesmú uskutočňovať s nimi finančné transakcie. Títo osadníci narúšajú trváci mier a stabilitu pre Palestínčanov a Izraelčanov. "Toto konanie predstavuje vážne ohrozenie mieru, bezpečnosti a stability na Západnom brehu Jordánu, v Izraeli a regióne Blízkeho východu," uviedol predstaviteľ, ktorý si želal zostať v anonymite.

Ide o prvé finančné sankcie voči osadníkom, hoci Bidenova administratíva oznámila, že zamietne vydávanie víz pre extrémistov zapojených do násilia. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo štvrtok uviedol, že nie je priestor pre americké sankcie voči osadníkom na okupovanom Západnom Brehu Jordánu. "Izrael koná proti porušovateľom zákona všade, preto ... nie je priestor na mimoriadne opatrenia," uviedol vo vyhlásení úrad izraelského premiéra.

Prezident Biden vo štvrtok navštívi Michigan, jeden z kľúčových štátov pre novembrové prezidentské voľby, kde žije rozsiahla arabská komunita. V tejto skupine narastá hnev voči Bidenovej podpore Izraela. Izraelskí osadníci vlani na okupovanom Západnom brehu Jordánu zabili najmenej desať Palestínčanov a spálili desiatky domov, tvrdí  ľudskoprávna skupina Ješ Din. Na tomto území žije približne 490.000 izraelských osadníkov, hoci ich osady na okupovaných územiach vznikli podľa medzinárodného práva nezákonne.

Viac o téme: OsadníciSankcieUSAPalestínaZápadný breh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu