Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Medzinárodný menový fond zlepšil odhad tohtoročného rastu svetovej ekonomiky

(Zdroj: Getty Images)

JOHANNESBURG - Medzinárodný menový fond (MMF) dnes zlepšil odhad tohtoročného rastu svetovej ekonomiky. Podľa aktualizovanej prognózy sa hrubý domáci produkt (HDP) zvýši o 3,1 percenta, zatiaľ čo v októbri MMF tohtoročný rast odhadoval na 2,9 percenta. Za zlepšením prognózy podľa fondu stoja priaznivejšie hospodárske vyhliadky v Spojených štátoch a v niektorých veľkých rozvíjajúcich sa ekonomikách.

Tempo rastu globálnej ekonomiky by tak podľa aktualizovanej prognózy malo zostať rovnaké ako vlani. Menový fond v dnešnej správe tiež potvrdil, že v budúcom roku aj naďalej počíta s rastom svetovej ekonomiky o 3,2 percenta. "Oživenie globálnej ekonomiky z pandémie covidu-19, ruskej invázie na Ukrajinu a krízy životných nákladov je prekvapivo odolné," uviedol fond. "Inflácia klesá rýchlejšie, ako sa očakávalo," dodal.

archívne video

Slovenská republika je sebestačná v produkcii cukru z cukrovej repy, povedal Robert Fico (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Odhad tohtoročného rastu ekonomiky v Spojených štátoch menový fond zlepšil na 2,1 percenta, zatiaľ čo doteraz predpokladal 1,5 percenta. Rast najväčšej ekonomiky sveta by tak aj napriek zlepšeniu výhľadu spomalil z vlaňajších 2,5 percenta. V budúcom roku navyše MMF očakáva ďalšie spomalenie, a to na 1,7 percenta. Rast ekonomiky eurozóny v tomto roku podľa MMF zrýchli na 0,9 percenta z vlaňajšieho tempa 0,5 percenta. Fond však odhad tohtoročného hospodárskeho rastu v krajinách používajúcich euro zhoršil oproti októbrovej prognóze, ktorá počítala s rastom HDP eurozóny o 1,2 percenta. Na budúci rok MMF teraz očakáva zrýchlenie rastu na 1,7 percenta.

Silnejšia spotreba domácností

"Predpokladá sa, že motorom oživenia (ekonomiky eurozóny) bude silnejšia spotreba domácností, pretože poľaví dopady cenového šoku pri energiách a zároveň klesne inflácia, čo podporí rast reálnych príjmov," uviedol MMF. Odhad tohtoročného rastu čínskej ekonomiky fond zlepšil na 4,6 percenta z predtým predpokladaných 4,2 percenta. K zlepšeniu tohtoročného výhľadu MMF prikročil tiež napríklad pri Indii, Brazílii a Mexiku.

Ekonomika Ruskej federácie

Výrazným zlepšením prešiel výhľad pre Rusko. Menový fond teraz predpokladá, že ekonomika Ruskej federácie tento rok vykáže rast o 2,6 percenta, zatiaľ čo v októbri rast odhadoval na 1,1 percenta. Zlepšenie výhľadu ruskej ekonomiky podľa MMF odráža pokračovanie jej prekvapivo silného rastu z minulého roka, za ktorým stáli vysoké vojenské výdavky.

Ruská ekonomika vlani podľa MMF vykázala rast o tri percentá, zatiaľ čo o rok skôr o 1,2 percenta klesla. V budúcom roku očakáva menový fond spomalenie rastu na 1,1 percenta. Riaditeľ európskeho odboru MMF Alfred Kammer vlani na jeseň uviedol, že krátkodobý hospodársky rast v Rusku v súčasnosti podporujú rozsiahle vojenské výdavky, zatiaľ čo dlhodobejšie vyhliadky ruskej ekonomiky označil za pochmúrne, a to kvôli obmedzenému prístupu k technológiám.

Viac o téme: RastHospodáreniePrognózaSvetová ekonomika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu