Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Žiaci si kúpili marihuanové cukríky: Predávkovaní skončili v nemocnici! Prípad rieši polícia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkcstock.com)

PRAHA - Česká polícia preveruje prípad, školákov z Karlových Varov, ktorí sa predávkovali cukríkmi s obsahom látky HHC a skončili v nemocnici. Ide o kanabioid, ktorý má podobné účinky ako THC, ale dosiaľ je bežne dostupný. V utorok o tom informovala policajná hovorkyňa Zuzana Churaňová. Minulý týždeň pred cukríkmi s HHC varoval národný koordinátor pre protidrogovú politiku Jindřich Vobořil a žiadal ich stiahnuť.

"V Karlovarskom kraji evidujeme prípad, keď bolo niekoľko žiakov základnej školy v Karlových Varoch intoxikovaných neznámou látkou. Následným vyšetrovaním bolo zistené, že žiaci sa predávkovali želé cukríkmi s obsahom látky HHC," uviedla polícia s tým, prípad preveruje.

Žiaci skončili v Karlovarskej krajskej nemocnici. Tá na sociálnej sieti Facebook uviedla, že od začiatku roka eviduje už päť prípadov predávkovania detí a mladistvých touto látkou, najčastejšie v podobe gumených medvedíkov. "Pri takto intoxikovaných pacientoch dochádza po požití k poruchám vedomia, ktoré môžu trvať 24 – 48 hodín, výkyvom nálad, agresii či nevoľnostiam," priblížila účinky látky nemocnica.

Chronické následky

Zdôraznila, že v súčasnej dobe nie je pri tejto novodobej droge možné predikovať prípadné chronické následky. Pripomenula, že produkty sú v zákone definované ako doplnky stravy a ktokoľvek si ich môže kúpiť v automatoch či na internete.Minulý týždeň pred konzumáciou cukríkov a iných pochutín s obsahom látky HHC varoval národný koordinátor pre protidrogovú politiku Jindřich Vobořil. Žiadal výrobcov a predajcov, aby tieto produkty stiahli z trhu ešte pred prijatím zákona o nových psychomodulačných látkach. Ponúkať ich vo forme potravín, ktoré sú atraktívne pre deti, označil za obzvlášť neetické.

Reguláciu trhu s novými psychoaktívnymi látkami rieši návrh zákona, ktorý je v Poslaneckej snemovni v druhom čítaní. Počíta napríklad s úplným zákazom predaja takýchto látok neplnoletým, zákazom ich predaja vo forme potravín či zákazom reklamy na tieto výrobky.
 

Viac o téme: ČeskoŠkoláciCukríkyPredávkovanieHHC
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu