Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Belgickí poľnohospodári plánujú zablokovať prístav Zeebrugge

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

BRUSEL - Belgickí poľnohospodári z dôvodu rastúcich nákladov, environmentálnej politiky Európskej únie a dovozov lacných potravín plánujú v utorok zablokovať prístupové cesty do belgického kontajnerového prístavu Zeebrugge.

Protestujúci plánujú zabrániť prístupu do tohto severomorského prístavu, ktorý je druhým najväčším v Belgicku, na najmenej 36 hodín so začiatkom o 14.00 h, uviedol denník s odvolaním sa na organizátorov a políciu. Hovorca prístavného úradu uviedol, že policajné zložky dostali informácie o akcii, nie je však jasné, čo bude akcia zahŕňať.Poľnohospodári v Belgicku ráno taktiež narušili premávku na diaľnici neďaleko hranice s Holandskom. Kolóna traktorov smerovala k prístavnému mestu Antverpy, informuje štátny vysielateľ RTBF.

Belgický premiér Alexander De Croo sa má v utorok stretnúť so združením poľnohospodárov.V uplynulých týždňoch vo viacerých európskych krajinách vrátane Nemecka, Poľska, Francúzska a Rumunska protestovali poľnohospodári, aby vyjadrili nespokojnosť s vysokými nákladmi na pohonné hmoty, reguláciami na úrovni EÚ či s nekontrolovaným dovozom produktov a obilia z Ukrajiny.

Belgické protestné hnutie povzbudili podobné protesty vo Francúzsku, kde poľnohospodári zablokovali dopravu na desiatkach bodov v okolí Paríža. Francúzsky prezident Emmanuel Macron v snahe nájsť východisko z krízy oznámil Európskej komisii, že nie je možné uzavrieť rokovania o obchodnej dohode s juhoamerickým združením Mercosur.Belgickí poľnohospodári v pondelok zablokovali diaľnice na juhu Belgicka a traktory zaparkovali aj neďaleko budovy Európskeho parlamentu v Bruseli.

Viac o téme: PoľnohospodáriBelgickoPrístav Zeebrugge
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu