Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Francúzski poľnohospodári pokračujú v protestoch: Blokujú hlavné ťahy do Paríža

Francúzski poľnohospodári blokujú diaľnicu v meste Argenteuil, severne od Paríža v pondelok 29. januára 2024. Zobraziť galériu (3)
Francúzski poľnohospodári blokujú diaľnicu v meste Argenteuil, severne od Paríža v pondelok 29. januára 2024. (Zdroj: TASR/AP Photo/Christophe Ena)

PARÍŽ - Francúzski poľnohospodári dnes popoludní začali blokádu hlavných cestných ťahov vedúcich do Paríža, ktorú chcú dosiahnuť splnenie svojich požiadaviek. Podľa agentúry AP farmári pomocou traktorov a balíkov slamy obkľúčili metropolu a plánujú pokračovať v utorok.

Ministerstvo vnútra sa snaží zabrániť vjazdu poľnohospodárskych strojov do veľkých miest a nasadilo až 15-tisíc policajtov. Prezident Emmanuel Marcon sa kvôli situácii popoludní mimoriadne stretol s ministrami. Vo štvrtok o nej bude rokovať v Bruseli s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, oznámil Elyzejský palác. Ďalšie opatrenia na podporu farmárov by francúzska vláda mohla oznámiť v utorok.

archívne video

Protivládny protest v Košiciach (Zdroj: TASR/František Iván)

Podľa webu Le Monde sa do protestnej akcie zapojí 800 traktorov, ktoré majú blokoval osem príjazdových trás do Paríža zo všetkých smerov. Odbory sľúbili "obliehanie" Paríža.

Francúzski farmári protestujú od minulého týždňa a neupokojili ich ani ústupky, ktoré ohlásil v piatok premiér Gabriel Attal. Francúzska vláda sa napríklad vzdala plánu na zvýšenie dane na naftu na poľnohospodárske účely. Ďalšie opatrenia na pomoc farmárom vláda bude pravdepodobne oznamovať od utorka, povedala dnes podľa agentúry Reuters hovorkyňa vlády Prisca Thevenotová.

Francúzski poľnohospodári blokujú diaľnicu v meste Argenteuil, severne od Paríža v pondelok 29. januára 2024.
Zobraziť galériu (3)
Francúzski poľnohospodári blokujú diaľnicu v meste Argenteuil, severne od Paríža v pondelok 29. januára 2024.  (Zdroj: TASR/AP Photo/Christophe Ena)

Premiéra Attala a ministrov pôdohospodárstva a pre ekologickú transformáciu pozvali na dnešný večer podľa agentúry AFP na schôdzku dve hlavné poľnohospodárske odborové organizácie v krajine, FNSEA a Mladí poľnohospodári.

Macron bude vo štvrtok o kríze v poľnohospodárstve a únijných opatreniach na podporu poľnohospodárov rokovať so šéfkou Európskej komisie von der Leyenovou, oznámil dnes Elysejský palác. Rokovania, ktoré sa uskutočnia na okraj mimoriadneho summitu EÚ k rozpočtu Únie, sa budú týkať hlavne vyjednávanej obchodnej dohody medzi EÚ a juhoamerickým blokom Mercosur, vyčlenenia pôdy na úhor a o dovoze poľnohospodárskych produktov do únie z Ukrajiny. Macron podľa svojho kabinetu trvá na tom, že uzavrieť dohodu s Mercosurom je v danej situácii nemožné.

Šéfovia hlavných francúzskych poľnohospodárskych zväzov tvrdia, že doterajšie kroky nie sú dostatočné. Chcú napríklad rovnaké podmienky pre lacné produkty dovážané z Ukrajiny či krajín Mercosur. Kritizujú tiež požiadavky spojené s prechodom EÚ k ekologickejšiemu poľnohospodárstvu.

Francúzski poľnohospodári blokujú diaľnicu v meste Argenteuil, severne od Paríža v pondelok 29. januára 2024.
Zobraziť galériu (3)
Francúzski poľnohospodári blokujú diaľnicu v meste Argenteuil, severne od Paríža v pondelok 29. januára 2024.  (Zdroj: TASR/AP Photo/Christophe Ena)

Dnešnú akciu zorganizovali miestne skupiny veľkých poľnohospodárskych zväzov FNSEA a Mladí poľnohospodári z Paríža a okolia. Podľa AFP boli dnes medzi prvými zablokovanými ťahmi úsek diaľnice A13 asi 60 kilometrov severozápadne od metropoly a diaľnice A4 30 kilometrov východne od Paríža.

"Obliehanie Paríža je symbolická akcia odkazujúca na vojenskú operáciu. Všetko je do detailu zorganizované, nepripustíme žiadny exces," povedal podľa Le Monde médiám šéf organizácie Mladých poľnohospodárov z metropolitného regiónu Ile-de-france Clément Torpier. Dodal, že kým začiatok akcie je presne stanovený, pri konci tomu tak nie je. Poľnohospodári chcú podľa neho udržať blokádu do vtedy, kým vláda pristúpi na ich požiadavky.

Minister vnútra Gérald Darmanin v nedeľu vyhlásil, že polícia bude proti poľnohospodárom postupovať mierne a zasiahne len pri ohrození života či ničení majetku. K tomu sa radia aj útoky na zahraničné kamióny vrátane českých, kvôli ktorým s francúzskymi predstaviteľmi minulý týždeň hovoril český minister pôdohospodárstva Marek Výborný. Polícia chce tiež zabrániť blokáde ciest na parížske letiská či významný trh v Rungis.

Viac o téme: ProtestBlokádaPoľnohospodáriFrancúzskoParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu