Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Macron vyzýva na menej regulovanú priemyselnú a energetickú politiku v Európe

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/Henrik Montgomery/TT via AP)

ŠTOKHOLM - Európa potrebuje "inteligentnejšiu" a menej regulovanú priemyselnú a energetickú politiku. Uviedol to v stredu francúzsky prezident Emmanuel Macron počas štátnej návštevy vo Švédsku. Informujeme na základe správy AFP.

Macron počas druhého dňa svojej návštevy v škandinávskej krajine povedal francúzskym a miestnym podnikateľom, že nadmerná regulácia znevýhodňuje Európu v porovnaní s USA a Čínou. "Potrebujeme viac investícií, jednotnejší trh a menej regulácií," dodal Macron a varoval pred rizikom, že Európa zaostane za svojimi hlavnými rivalmi. Vyzval pritom na zvýšenie investícií do kritických sektorov, ako sú obrana, vesmír, umelá inteligencia a zelené technológie. Európa podľa neho potrebuje urýchliť rozvoj nízkouhlíkovej energie.

Macron o spoločných plánoch oboch krajín

Počas jeho návštevy v Štokholme podpísali obe krajiny partnerstvá s cieľom rozšíriť spoluprácu v jadrovom, obrannom a lesnom sektore. Podľa Macronovho tímu ich cieľom je, aby sa Francúzsko a Švédsko stali európskymi lídrami v inováciách v rámci tzv. zeleného prechodu a digitálnej transformácie. Macron by mal vo Švédsku navštíviť aj European Spallation Source (ESS), pokrokové centrum pre atómový výskum, ktoré stavajú v univerzitnom meste Lund, a ktoré financuje 13 európskych krajín, vrátane Francúzska.

Viac o téme: EnergiePriemyselEurópaEmmanuel MacronPolitika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu