Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNY ONLINE Macron vyzval Európu na podporu Ukrajiny, aj v prípade výpadku pomoci od USA

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ŠTOKHOLM - Francúzsky prezident Emmanuel Macron dnes vyzval Európanov, aby dlhodobo podporovali Ukrajinu v jej obrane pred ruskou agresiou a vynahradili prípadný výpadok či zníženie americkej pomoci. Macron to uviedol dnes po stretnutí so švédskym premiérom Ulfom Kristerssonom v Štokholme. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 705

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 705 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:44 Nemecké stíhačky v utorok vzlietli k ruskému vojenskému lietadlu, ktoré letelo bez signálu z transpondéru v blízkosti nemeckého ostrova Rujana v Baltskom mori. Informuje o tom agentúra Reuters.

21:20 NATO by malo na Washingtonskom summite v júli poskytnúť Ukrajine pozvanie, pretože by mohlo slúžiť ako „nástroj“ na ukončenie ruskej vojny, povedal bývalý generálny tajomník aliancie Anders Fogh Rasmussen 30. januára v Kyjeve.

20:57 Očakáva sa, že USA dodajú prvú várku nových bômb s dlhým doletom na Ukrajinu 31. januára, informovalo Politico s odvolaním sa na amerického predstaviteľa a troch ďalších ľudí oboznámených s touto záležitosťou.

20:50 Rusko dnes večer postihol rozsiahly výpadok internetu, napísala agentúra Bloomberg. Prístup k webovým stránkam na miestnej doméne .ru nefungoval. Výpadok súvisel s technickým problémom globálneho zabezpečenia systému doménových služieb (DNSSEC) domény.ru, informovalo ruské ministerstvo pre digitálne technológie na sieti Telegram.

20:23 Medzinárodný menový fond (MMF) predpokladá, že ruská ekonomika bude expandovať oveľa rýchlejšie ako minulý rok, keďže vojenské výdavky Vladimira Putina posilnia širší rast, informoval Financial Times 30. januára.

19:23 Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval v utorok európskych lídrov, aby v nadchádzajúcich mesiacoch prijímali odvážne a inovatívne riešenia na urýchlenie a zvýšenie pomoci pre Ukrajinu. Informuje o tom agentúra AFP.

19:22 Ukrajinské sily podľa ukrajinskej armády zaútočili na ruskú radarovú stanicu používanú v koordinácii so systémami protivzdušnej obrany neďaleko obce Rozdolne na severozápade Krymu 30. januára.

19:00 Ruské sily podnikli za posledný deň päť útokov muníciou obsahujúcou jedovaté chemikálie proti ukrajinským vojakom na juhovýchodných frontových líniách, uviedol 30. januára hovorca skupiny síl Tavria Oleksandr Shtupun.

18:47 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba považuje maďarského prezidenta Viktora Orbána a ministra zahraničných vecí Petra Szijjártó za promaďarských, nie proruských, informoval maďarský spravodajský portál Telex 30. januára.

18:35 Ruské jadrové zbrane v Kaliningradskej oblasti by mohli doletieť až do Berlína. Uviedol to poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v rozhovore pre utorkové vydanie denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), informuje agentúra PAP.

18:09 Európa a Ukrajina musia zvážiť reálnu možnosť, že Trump vyhrá voľby v roku 2024 a uzavrie dohodu s Vladimirom Putinom, povedal 29. januára český prezident Petr Pavel, ako informovala televízia TVN24.

17:53 Ukrajinský závod Coca-Coly vyrába dávku jedného milióna fliaš Coca-Coly s nápisom „for you“ na etikete, aby priniesol trochu radosti ľuďom žijúcim v najťažších podmienkach v najnáročnejšom období roka.

17:06 Európska únia nájde riešenie, ako pomôcť Ukrajine, a to so súhlasom Maďarska a aj bez neho. Vyhlásil to v utorok poľský premiér Donald Tusk. Pred tohtotýždňovým summitom EÚ chce podľa vlastných slov hovoriť aj s predsedom slovenskej vlády Robertom Ficom. Informuje o tom agentúra AFP.

17:03 Rusko zdvojnásobilo výrobu rakiet pre systémy protivzdušnej obrany, uviedol v utorok ruský minister obrany Sergej Šojgu. Povedal to počas inšpekcie zbrojárskych závodov v meste Jekaterinburg na Urale, informuje o tom tlačová agentúra DPA.

16:57 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok vyzval európske štáty na dlhodobú podporu Ukrajiny. Krajiny Európy sa podľa jeho slov musia pripraviť aj na prípad, že by USA zastavili vojenskú podporu pre Kyjev. Informuje o tom agentúra AFP.

16:54 Jedným z najneočakávanejších udalostí v rámci rozsiahlej invázie bolo, koľko veľkých a drahých ruských lodí zlikvidovala Ukrajina, krajina, ktorá technicky nemá námorníctvo. Toto je chronologický zoznam najdôležitejších lodí, ktoré boli doteraz vyradené.

16:25 Ukrajina si polepšila v Indexe vnímania korupcie (CPI) za rok 2023, Rusko si naopak pohoršilo a dosiahlo svoj vôbec najhorší výsledok za dlhé roky. CPI každoročne zostavuje mimovládna organizácia Transparency International (TI), pričom posudzuje dovedna 180 krajín, upozorňuje stanica Sky News.

16:20 Dvoch tínedžerov, ktorí podpálili sklad náradia pri železničnej trati v Moskve, obvinili zo sabotáže v prospech Ukrajiny. V utorok to oznámili ruskí vyšetrovatelia. Informuje o tom agentúra AFP.

16:00 Rusko v utorok kritizovalo rozhodnutie niektorých krajín pozastaviť financovanie Agentúry OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA). Podľa Moskvy ide o "kolektívny trest". Informuje o tom agentúra AFP.

15:30 Ľvov, prvá oblasť, ktorá dokončí proces dekomunizácie. Ľvovská oblasť dokončila proces dekomunizácie a stala sa prvou ukrajinskou oblasťou, ktorá tak urobila, povedal 30. januára guvernér Maksym Kozyckyj.

15:05 Britské ministerstvo obrany v utorok uviedlo, že ruská armáda už štvrtýkrát za mesiac bombardovala svoje vlastné územie. Incidenty pripísalo únave a nedostatočnému výcviku ruských jednotiek. Informuje o tom britská stanica Sky News.

14:34 Údaje zo zapisovačov letových údajov z lietadla Il-76, ktoré sa zrútilo minulý týždeň v blízkosti rusko-ukrajinskej hranice, potvrdzujú, že bolo zostrelené vo vzduchu. S odvolaním sa na zdroje v ruských orgánoch činných v trestnom konaní citované ruskou tlačovou agentúrou TASS o tom v utorok informovala britská televízia SKY News.

14:33 Bývalý ruský prezident a súčasný zástupca tajomníka ruskej Rady bezpečnosti Dmitrij Medvedev v utorok povedal, že Moskva sa chystá rozmiestniť ďalšie zbrane na Kurilských ostrovoch, o ktoré sa už od druhej svetovej vojny sporí s Japonskom. Informuje o tom agentúra Reuters citujúca z ruských médií.

14:01 Rusko neprejavuje žiadny úmysel vrátiť telá vojnových zajatcov údajne na havarovanom Il-76.

13:45 Rusko za posledný deň zaútočilo na 11 ukrajinských oblastí, pričom zabilo najmenej šesť ľudí a najmenej deväť zranilo, informovali regionálne úrady 30. januára.

12:06 Belgicko a Ukrajina podpísali memorandum o posilnení spoločnej výroby zbraní.

11:44 Lídri členských štátov Európskej únie na štvrtkovom mimoriadnom summite EÚ v Bruseli potvrdia svoje odhodlanie naďalej poskytovať Ukrajine vojenskú podporu. Vyplýva to z návrhu záverov summitu, ktorý dostala v utorok k nahliadnutiu agentúra Reuters.Lídri EÚ podľa tohto návrhu zopakujú svoje odhodlanie pokračovať vo "včasnej, predvídateľnej a udržateľnej podpore pre Ukrajinu". "Európska rada taktiež opakovane vyjadruje naliehavú potrebu urýchliť dodávky munície a rakiet," píše sa v návrhu záverov.

10:38 Ukrajina zostrelila ruské lietadlo Su-34 nad Luhanskou oblasťou.

9:24 Rusko a Bielorusko vytvorili spoločné štátne médiá.

8:36 Rusko odpálilo spolu 35 útočných bezpilotných lietadiel a dve riadené strely zamerané na energetickú a vojenskú infraštruktúru v blízkosti frontovej línie a ďalších ukrajinských regiónov, informovalo v utorok ukrajinské letectvo.

7:43 Ruská armáda v noci na utorok útočila na ciele na Ukrajine za pomoci 35 samovražedných bezpilotných lietadiel. Ukrajinská protivzdušná obrana zlikvidovala 15 z nich. Vo svojej rannej zvodke o tom informoval generálny štáb ukrajinskej armády, ktorý však nespresnil, kde skončilo 20 nezlikvidovaných dronov typu Šáhid a aké mal ich útok následky.

7:00 Rusko môže vypnúť telefónne spojenie, aby pripravilo protivzdušnú obranu.

6:42 Rímsky vojenský odvolací súd v pondelok bývalému dôstojníkovi talianskych námorných síl Walterovi Biotovi udelil trest odňatia slobody v dĺžke 29 rokov za špionáž v prospech Ruska. O rok mu tak znížil trest, ktorý mu v marci vymeral prvostupňový vojenský súd.

6:30 Rozhodnutie Ruska nepozvať pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na nadchádzajúce prezidentské voľby je hlboko poľutovaniahodné. V pondelok to uviedli Úrad pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR) a Parlamentné zhromaždenie OBSE

6:20 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v pondelok povedal, že Irán narúša stabilitu v oblasti Blízkeho východu. Upozornil aj na význam ďalšej vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

6:15 Európska únia pripravuje prevzatie výnosov zo zmrazených aktív ruskej centrálnej banky a mechanizmus, ktorý zabezpečí, že tieto prostriedky zostanú Ukrajine."Veľvyslanci členských krajín EÚ sa v zásade dohodli na návrhu o využití neočakávaných ziskov spojených so zamrazenými aktívami na podporu obnovy Ukrajiny," uviedlo na sociálnej sieti X belgické predsedníctvo v Rade EÚ.

6:05 Britský minister zahraničných vecí David Cameron v pondelok vyzval Moskvu, aby právnikom väzneného ruského opozičného politika a novinára Vladimira Kara-Murzu poskytla informácie o tom, kde sa ich klient nachádza. Reagoval na správy, že Kara-Murzu pravdepodobne deportovali z prísne stráženého väzenského tábora IK-6 v Omsku na južnej Sibíri.

6:00 Ak americký Kongres neschváli ďalšiu pomoc pre Ukrajinu, jej územné zisky vo vojne proti Rusku budú ohrozené. Uviedol to v pondelok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Anthony Blinken
Zobraziť galériu (4)
Anthony Blinken  (Zdroj: SITA/AP)

"Bez nej (pomoci USA), jednoducho, bude ohrozené všetko, čo Ukrajinci dosiahli a čo sme im pomohli dosiahnuť," povedal Blinken na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Ten počas svojej návštevy vo Washingtone žiadal pokračovanie tejto podpory.

Pri ruskom ostreľovaní zahynulo na Ukrajine päť ľudí

Podľa úradov Sumskej oblasti si tri obete vyžiadal mínometný útok na dedinu Znob-Novhorodske. Štvrtý človek bol zabitý v inej dedine na juhovýchode oblasti.V Avdijivke jedna žena podľahla vážnemu zraneniu, ktoré utrpela pri ostreľovaní v pondelok popoludní. Obec Avdijivka neďaleko okupovaného Donecka sa Rusi snažia obkľúčiť a obsadiť už rad týždňov.

MIMORIADNY ONLINE Macron vyzval
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Ukrajinský generálny štáb vo svojej večernej správe uviedol, že ukrajinskí vojaci odrazili za posledných 24 hodín v oblasti Avdijivky 13 ruských útokov.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu