Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Protesty na Slovensku podporili aj stovky krajanov v Prahe a Brne

Protest pred slovenským veľvyslanectvom v Prahe proti zmenám v Trestnom zákone Zobraziť galériu (3)
Protest pred slovenským veľvyslanectvom v Prahe proti zmenám v Trestnom zákone (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

PRAHA - Stovky slovenských krajanov sa vo štvrtok zhromaždili pred veľvyslanectvom v Prahe a tiež na Námestí slobody v Brne, aby podporili protesty, ktoré proti novele Trestného zákona na Slovensku organizuje opozícia. Okrem diskusie pred schválením významných zmien od vlády žiadajú, aby išla príkladom v slušnosti či poskytovala informácie rovnocenne všetkým médiám, informuje spravodajkyňa TASR.

Protestné zhromaždenie v Prešove (Zdroj: Topky/ Kristián Korem)

"Neviem, či sa nám všetkým podarí udržať spravodlivé Slovensko, ale som si istý, že ak sa to má podariť, všetci, čo sme tu spolu, nesmieme byť ticho a nesmieme byť pasívni," vyhlásil predseda spolku Pražská kaviareň, ktorý organizuje občianske protesty v Prahe. Podľa spolku pred slovenské veľvyslanectvo vo štvrtok prišlo najviac ľudí z doterajších troch protestov, ktoré organizovali. Počet odhadol na asi 400 ľudí.

Protest pred slovenským veľvyslanectvom v Prahe proti zmenám v Trestnom zákone
Zobraziť galériu (3)
Protest pred slovenským veľvyslanectvom v Prahe proti zmenám v Trestnom zákone  (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

V Brne sa zišlo asi 300 ľudí

V Brne sa na prvom proteste proti zmenám v Trestnom zákone zišlo vo štvrtok na Námestí slobody podľa organizátora Mareka Pravdu asi 300 ľudí. Podľa neho tiež vyjadrili nesúhlas s krokmi ministerstiev kultúry a životného prostredia, so zmenou medzinárodného smerovania krajiny či s výrokmi politikov, ktorí podľa ich slov znevažujú občanov SR a menšiny žijúce na Slovensku.

Protesty na Slovensku zvolali opozičné Progresívne Slovensko (PS), KDH a SaS proti novele Trestného zákona, ktorá predpokladá aj zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Opozícia žiada vládu, aby stiahla novelu z rokovania parlamentu a trvá na jej predložení do riadneho legislatívneho procesu vrátane medzirezortného pripomienkového konania.

Viac o téme: ProtestySlovenskoPrahaBrno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu