Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

MIMORIADNY ONLINE Rokovania Izraela a Hamasu nepokročili, budú trvať dlho

Izraelskí vojaci v Gaze
Izraelskí vojaci v Gaze (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

TEL AVIV - V nepriamych rokovaniach medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas o prímerí a prepustení rukojemníkov držaných Hamasom od 7. októbra pokrok nebol dosiahnutý a potrvajú ešte dlho.

Naživo z Gazy

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

ONLINE

20:15 Palestínske hnutie Hamas prepustí všetkých rukojemníkov, ktorí držia, ak Izrael prepustia všetkých väznených Palestínčanov. Dnes to novinárom v Bejrúte povedal vysoký predstaviteľ palestínskeho hnutia Usáma Hamdán, píše agentúra Reuters. Ak Medzinárodný súdny dvor v Haagu vydá rozhodnutie, ktoré bude požadovať prímerie v Pásme Gazy, tak Hamas zastaví boje za predpokladu, že tak urobí aj Izrael, tvrdil Hamdán.

19:00 Ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy riadené militantným hnutím Hamas vo štvrtok uviedlo, že izraelské jednotky zabili 20 ľudí, ktorí v meste Gaza čakali na odovzdanie humanitárnej pomoci. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. "Izraelskí okupanti spáchali ďalší masaker proti tisícom hladných ľudí, ktorí čakali na humanitárnu pomoc na kruhovom objazde v Gaze, po ktorom ostalo 20 mučeníkov a 150 zranených," uviedol hovorca ministerstva Ašraf Kudra.

18:00 Izrael vo štvrtok obvinil Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) zo spojenectva s hnutím Hamas, pretože podľa neho ignoruje dôkazy o využívaní nemocníc v Pásme Gazy teroristami. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

16:00 Líder izraelskej opozície Jair Lapid vyzval vo štvrtok jordánsku vládu, aby verejne a jednoznačne odsúdila otvorenie reštaurácie rýchleho občerstvenia v Jordánsku, ktorá svojím názvom naráža na 7. október a útok palestínskeho hnutia Hamas na juh Izraela. Poslankyňa izraelského parlamentu Julia Malinovská vyzvala na prerušenie diplomatických vzťahov s Jordánskom, uviedol spravodajský web i24 News.

13:21 Palestínske hnutie Hamas žiada stiahnutie izraelských jednotiek z Pásma Gazy pred dosiahnutím novej dohody o prepustení rukojemníkov. Uviedol to vo štvrtok hovorca Hamasu Ghází Hamad pre tlačovú agentúru DPA, informuje TASR.

12:52 S prácou izraelského vojnového kabinetu, ustaveného v októbri kvôli vojne v Pásme Gazy, je spokojných 41 percent Izraelčanov. Vyplýva to z prieskumu z minulého týždňa, o ktorom v stredu informoval server The Times of Israel. Prieskum tiež ukázal, že polovica Izraelčanov si želá okamžité vyšetrovanie udalostí, ktoré prispeli k útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael 7. októbra. A podľa názoru 46 percent opýtaných potrvá vojna v Pásme Gazy ešte viac ako štyri mesiace.

11:05 Do Pásma Gazy treba pustiť viac nákladných vozidiel s humanitárnou pomocou a zároveň je potrebné bezodkladne vyhlásiť humanitárnu prestávku v bojoch, ktorá by pomohla stradujúcim obyvateľom tohto vojnou sužovaného územia. Počas svojej návštevy Izraela to povedal britský minister zahraničia David Cameron izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie ministrovej kancelárie.

9:34 Katar vo štvrtok vyhlásil, že ho šokovali údajné tvrdenia izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý označil úlohu Kataru ako mediátora vo vojne v Pásme Gazy za problematickú a obvinil ho z financovania palestínskeho hnutia Hamas. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

6:35 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na nahrávke zverejnenej televíziou Channel 12 uviedol, že neverí Kataru, ktorý je sprostredkovateľom pri vyjednávaní medzi jeho krajinou a palestínskym radikálnym hnutím Hamas. Katar na to podľa serveru The Times of Israel reagoval vyhlásením, že je slovami Netanjahua "zdesený".

V nemocniciach v Taliansku sa bude liečiť 100 detí z Pásma Gazy

Taliansko poskytne nemocničnú liečbu 100 palestínskym deťom z Pásma Gazy, ktorých odtiaľ v najbližších dňoch prepravia letecky a loďami. Oznámil to v stredu minister obrany Guido Crosetto, informovala agentúra Reuters. Prvých 30 detí priletí z Egypta, kde hľadali útočisko a lekárske ošetrenie po úteku z Pásma Gazy.

Ďalších 30 dorazí do Talianska so svojimi rodinami koncom januára na palube vojenskej lode Vulcano, ktorá vyrazí z egyptského prístavného mesta Aríš. Crosetto nekonkretizoval, kedy a ako bude prepravených zvyšných 40 detí. Palestínske deti budú liečené v nemocniciach v Bologni, Florencii, Janove a Ríme.

"Človek nemôže zostať ľahostajný voči takejto vážnej humanitárnej kríze," uviedol Crosetto vo vyhlásení. Dodal, že tento krok Talianska je "viac morálnou ako politickou povinnosťou". Izrael spustil vojenskú operáciu v Pásme Gazy po bezprecedentnom útoku Hamasu na svoje územie zo 7. októbra. Podľa ministerstva zdravotníctva ovládaného Hamasom si doteraz vyžiadala vyše 25.700 obetí, z ktorých asi 70 percent tvoria ženy a deti.

Talianski predstavitelia spočiatku podporovali Izrael a tvrdili, že má právo sa brániť. Vyhýbali sa aj kritike izraelskej vlády, i keď počet civilných obetí v Pásme Gaze narastal, konštatuje Reuters. Približne 1000 civilistov z Pásma Gazy medzičasom ošetrili na francúzskej vojnovej lodi kotviacej pri pobreží Egypta, ktorá sa zmenila na poľnú nemocnicu.

Humanitárne organizácie žiadajú ukončenie dodávok zbraní pre Izrael a militantov

Medzinárodné humanitárne a ľudskoprávne organizácie v stredu vyzvali členské štáty OSN, aby prestali dodávať zbrane Izraelu a palestínskym militantným skupinám v snahe ukončiť vojnu v Pásme Gazy. V opačnom prípade podľa nich riskujú spoluúčasť na možných vojnových zločinoch, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Šestnásť organizácii v spoločnom vyhlásení apelovalo na štáty sveta, aby zastavením dodávok zbraní, súčiastok či munície "ukončili krízu v Gaze a odvrátili ďalšiu humanitárnu katastrofu a stratu civilného života". Izraelské bombardovanie a obliehanie tejto palestínskej enklávy podľa nich zbavuje civilistov základných prostriedkov na prežitie a spôsobuje, že sa Pásmo Gazy stáva neobývateľným miestom. Palestínčania čelia "humanitárnej katastrofe bezprecedentnej závažnosti a rozsahu," uviedli vo vyhlásení.

Pod spoločnú výzvu sa podpísali medzinárodné organizácie vrátane Amnesty International, Christian Aid, Médecins du Monde, Norwegian People's Aid, Oxfam a Save the Children. Od bezprecedentného útoku militantného hnutia Hamas na juh Izraela zo 7. októbra "ozbrojené skupiny v Gaze nevyberavým spôsobom pokračujú v odpaľovaní rakiet smerom na civilné oblasti v Izraeli, narúšajú vyučovanie detí, vysídľujú a ohrozujú životy a blahobyt civilistov", píše sa vo vyhlásení."Vyčerpali sme všetky možnosti," uviedla Alexandra Saiehová zo Save the Children.

"Humanitárne organizácie robia, čo môžu, aby obyvateľom Gazy poskytli humanitárnu pomoc. Ale naša práca ako práca agentúr sa stala prakticky nemožnou," dodala. Vládam odkázala, že v prípade, ak nepodporujú prímerie v Pásme Gazy, aby aspoň "prestali priamo podnecovať smrť a ničenie prostredníctvom zbraní dodávaných zo zahraničia". Martin Butcher z Oxfam International uviedol, že viac ako 95 percent zbraní dodaných do Izraela pochádza zo Spojených štátov. Za nimi nasleduje Nemecko s tromi percentami a Británia a Taliansko s menej ako jedným percentom.

Spresnil však, že situácia je zložitejšia z hľadiska toho, že väčšie množstvo komponentov pre izraelské stíhačky F-35 americkej výroby pochádza z Británie. Izraelská spoločnosť zaoberajúca sa dronmi, Eblit Systems, tiež získava väčšinu súčiastok zo Spojeného kráľovstva. Predstaviteľka ľudskoprávnej Amnesty International dodala, že jej organizácia dokázala vystopovať viaceré izraelské útoky, ktoré mohli porušiť medzinárodné právo, až po zbrane vyrobené v USA.

Ako príklad uviedla nálet z 10. októbra, pri ktorom zahynulo 24 ľudí, väčšinou žien a detí, v zóne južne od miesta, kde Izrael nariadil ľuďom, aby sa presídlili. Humanitárne organizácie tiež vyhlásením pripomenuli štátom, že "niektoré úmrtia v Gaze sa môžu rovnať vojnovým zločinom, budú vyšetrené - a transfer zbraní sa počas tohto procesu bude brať do úvahy".

Viac o téme: IzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu