Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

MIMORIADNY ONLINE Izrael potvrdil, že niektoré tunely Hamasu v Pásme Gazy zaplavuje morskou vodou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Tsafrir Abayov)

TEL AVIV/GAZA - Izraelská armáda dnes potvrdila, že niektoré z početných tunelov Hamasu pod Pásmom Gazy zaplavuje morskou vodou v snahe zničiť ich. Informovali o tom tlačové agentúry aj izraelské médiá. Spravodajský web The Times of Israel podotkol, že tento spôsob likvidácie siete podzemných chodieb radikálneho islamistického hnutia bol niekoľko týždňov verejným tajomstvom. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Gazy

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

ONLINE

21:46 Miller uznal hroznú humanitárnu situáciu v Gaze a zdôraznil, že žiadna iná skupina ako UNRWA nemôže poskytnúť množstvo potravín, vody a liekov, ktoré Gaza potrebuje.

21:21 IDF zaviedla počas vojny nové spôsobilosti s cieľom neutralizovať podzemnú teroristickú infraštruktúru, a to aj tým, že do nich nasmeruje veľké objemy vody.

20:56 Šéf spravodajských služieb IDF generálmajor Aharon Haliva a šéf Shin Bet Ronen Bar navštívili v pondelok Egypt, aby sa pokúsili presvedčiť Káhiru, aby spolupracovala s Izraelom na probléme Rafahu, dozvedel sa denník The Jerusalem Post.

19:58 "V Gaze, na Západnom brehu Jordánu, v Libanone nebude žiadny úkryt pre terorizmus, ani nad zemou, ani v tunelových šachtách. Budeme pôsobiť na tých najzložitejších miestach, aby sme zaútočili na teroristov," povedal náčelník štábu IDF.

19:20 Izraelská armáda (IDF) v utorok vyhlásila, že zatápa tunely pod Pásmom Gazy. Informuje o tom agentúra AFP.

18:47 Delegácia Hamasu má v stredu pristáť v Káhire, aby sa stretla s predstaviteľmi egyptských tajných služieb počas rokovaní o potenciálnej dohode o rukojemníkoch.

18:08 Minister obrany Yoav Gallant v utorok povedal, že vojna s Hizballáhom by sa mohla približovať a že takýto konflikt by mohol viesť k vážnemu útoku teroristickej skupiny na Haifu.

17:08 Návrh na nové prímerie vo vojne medzi Izraelom a Hamasom v Gaze by zahŕňal tri fázy vrátane prepustenia izraelských rukojemníkov zadržiavaných teroristickou skupinou a palestínskych väzňov zadržiavaných v izraelských väzniciach, povedal v utorok pre agentúru Reuters vysoký vodca Hamasu.

16:56 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v utorok vylúčil možnosť prepustenia tisícov palestínskych zajatcov v rámci akejkoľvek dohody na zastavenie bojov v Gaze. Informuje o tom agentúra AFP.

16:54 Fotografia zverejnená v stredu na sociálnych sieťach sa stala virálnou po tom, čo ukazuje, že podozriví zatknutí IDF v Chán Yunis sú spútaní a so zaviazanými očami.

15:58 Premiér Benjamin Netanjahu v prejave v izraelskej osade Eli na Západnom brehu povedal, že vojna proti Hamasu v Gaze povedie k úplnému víťazstvu a nebude to len ďalšie kolo výmen.

15:37 Generálny tajomník Islamského džihádu Ziyad al-Nakhaleh povedal, že jeho organizácia nebude súhlasiť s dohodou bez prímeria.

14:55 Izraelská armáda vyzvala civilistov, aby sa zo severu Pásma Gazy presunuli do jeho južných častí. Armáda uviedla, že hoci sa väčšina bojov teraz sústreďuje na mesto Chán Júnis na juhu enklávy, na severe územia sú naďalej ohniská odporu bojovníkov hnutia Hamas. Informuje o tom televízia CNN.

14:17 Palestínske hnutie Hamas študuje návrh na prímerie, ktorého cieľom je zastaviť vojnu v Pásme Gazy. Vodca politického výboru hnutia Hamas Ismáíl Haníja potvrdil, že dostal návrh dohody o prímerí v Pásme Gazy, ktorá je výsledkom stretnutia amerických, izraelských, katarských a egyptských predstaviteľov organizovaného uplynulý víkend v Paríži.

14:00 Neurčený počet pacientov dostal nesprávne predpísané lieky v dôsledku významného zlyhania systému v niekoľkých izraelských nemocniciach.

13:16 Británia zváži možnosť uznania palestínskeho štátu v snahe dosiahnuť mier a ukončiť konflikt medzi Izraelom a Palestínčanmi. Vyhlásil to britský minister zahraničných vecí David Cameron na recepcii s veľvyslancami arabských štátov v Londýne.

12:27  Izrael v utorok odovzdal palestínskym úradom telá desiatok Palestínčanov zabitých izraelskými silami v Gaze v posledných týždňoch, informovali zdravotnícki predstavitelia palestínskej enklávy.

11:53 Hamas "študuje" parížsky návrh na prímerie v Gaze a dohodu o rukojemníkoch a je otvorený všetkým nápadom na ukončenie vojny IDF v pásme, povedal v utorok vodca Ismail Haniyeh.

10:41 Dôkazy o tom, že niektorí členovia personálu UNRWA sa zúčastnili na útoku 7. októbra proti Izraelu, sú dôveryhodné, povedal americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

9:13 Izraelskí vojaci v utorok ráno vtrhli do nemocnice na okupovanom Západnom brehu Jordánu a zastrelili tam troch Palestínčanov, uviedlo palestínske ministerstvo zdravotníctva. Zásah v nemocnici potvrdila aj izraelská armáda s tým, že pri ňom zneškodnila členov teroristickej bunky Hamasu.

8:24 Izraelská mimoriadna vojnová vláda sa zrúti, ak premiér Benjamin Netanjahu odmietne prijateľnú dohodu o prepustení rukojemníkov Hamasu z Gazy, varoval minister národnej jednoty Chili Tropper.

7:00 Izraelské protiteroristické sily zmarili v utorok v noci nadnes teroristický útok zo 7. októbra, pričom sa zamerali na bunku, ktorá sa skrýva a plánujú útok z nemocnice Ibn Sina v Jenine na Západnom brehu.

6:17 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres sa v utorok stretne s hlavnými darcovskými krajinami Agentúry OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA) v reakcii na obvinenia voči jej 12 zamestnancom, ktorí sa mali podieľať na útoku na Izrael zo 7. októbra.

António Guterres
Zobraziť galériu (5)
António Guterres  (Zdroj: SITA)

6:00 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok vyjadril presvedčenie, že sa podarí dosiahnuť dohodu o zastavení bojov v Pásme Gazy výmenou za prepustenie rukojemníkov. Takisto žiadal vyšetrenie situácie v spojitosti s Agentúrou OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA).

Rokovania medzi Izraelom a Hamasom o rukojemníkoch pokročili, povedal katarský premiér

Sanie na webinárov Atlantickej rady vo Washingtone vyjadril nádej, že rámec novej dohody o prerušení bojov v Pásme Gazy a prepustení zadržiavaných rukojemníkov bude doručený predstaviteľom Hamasu a "dostane ich do pozície, kedy sa budú (na dohode) konštruktívne podieľať".Katarský premiér tiež verí, že úsilie o dosiahnutie tejto dohody nezmarí ani prípadná odveta Spojených štátov za smrť troch amerických vojakov pri nedeľňajšom útoku na základňu v Jordánsku. "Dúfam, že nič nepodkope úsilie, ktoré vyvíjame, ani nehrozí tento proces," povedal Sání na otázku, či by možnú dohodu nemohla v zárodku zadusiť reakcia Spojených štátov na útok. "Tak či onak ale určite bude mať (americká odveta) dopad na bezpečnosť v regióne a dúfame, že sa situáciu podarí zvládnuť," dodal.

Palestínčania utekajú z Chán Júnisu pred izraelskou pozemnou a leteckou ofenzívou na pásmo Gazy, pondelok 22. januára 2024.
Zobraziť galériu (5)
Palestínčania utekajú z Chán Júnisu pred izraelskou pozemnou a leteckou ofenzívou na pásmo Gazy, pondelok 22. januára 2024.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Bashar Taleb)

Pentagon dnes podľa agentúry Reuters spresnil, že pri nedeľňajšom útoku na základňu na severovýchode Jordánska blízko hraníc so Sýriou bolo viac ako 40 amerických vojakov zranených. Americké ministerstvo obrany tiež uviedlo, že akcia nesie jasné "stopy" radikálnych šiitských milícií Katáib Hizballáh, ktoré podľa neho financuje Irán. Teherán dnes ráno vyhlásil, že sa na útoku nepodieľal.

Dohoda predpokladá prepustenie všetkých rukojemníkov

Stanica Sky News dnes uviedla, že Izrael na rokovaní v Paríži s rámcovým nastavením novej dohody o rukojemníkoch súhlasil a táto dohoda je dnes predkladaná Hamasu. Dohoda podľa Sky News predpokladá prepustenie všetkých rukojemníkov zadržiavaných Hamásom a "rozfázovanej prestávky" vo vojne Izraela proti Hamasu v Pásme Gazy. Izrael by tiež pustil do Gazy viac humanitárnej pomoci a prepustil ďalších palestínskych väzňov.Izraelskí predstavitelia podľa spravodajského webu The Times of Israel(ToI) správu Sky News nepopreli, ale zostávajú obozretní. "Je pred nami ešte dlhá cesta," povedal nemenovaný predstaviteľ serveru ToI.

Denník Israel Hajom napísal, že šéfovia izraelských tajných služieb Mosad a Šin Bet svojim katarským, egyptským a americkým partnerom oznámili, že Izrael je ochotný byť flexibilný ohľadom dĺžky prímeria, počtu prepustených palestínskych väzňov i objemu humanitárnej pomoci, ale v žiadnom prípade nebude súhlasiť s ukončením vojny.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (5)
Benjamin Netanjahu  (Zdroj: SITA/Abir Sultan/Pool Photo via AP)

Kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua dnes vydala vyhlásenie, v ktorom síce nepopiera izraelský súhlas s rámcovou dohodou o prepustení rukojemníkov, ale zdôrazňuje, že "správy médií o dohode nie sú presné a obsahujú podmienky, ktoré sú pre Izrael neprijateľné". Premiérov úrad tiež zopakoval, že Izrael bude vo vojne pokračovať až do "úplného víťazstva".O možnej dohode sa dnes vyrojili početné správy, poznamenal ToI. Stanica Channel 12 napríklad uviedla, že Izrael pristúpil v prvej fáze na 45-dňovú prestávku v bojoch výmenou za 35 rukojemníkov. Podľa tejto správy by Izrael za každého vráteného rukojemníka prepustil 100 až 250 palestínskych väzňov.

130 ľudí stále zadržiavajú

Izrael začal ofenzívu v Pásme Gazy po teroristickom útoku Hamasu zo 7. októbra, keď palestínski ozbrojenci povraždili v izraelskom pohraničí na 1200 ľudí, z toho tisícku civilistov, a asi 250 osôb uniesli. Z nich stovku prepustili koncom novembra pri doteraz jedinom prímerí a na 130 ľudí stále zadržiavajú. Niektorí z nich už ale podľa izraelských médií zrejme nie sú nažive. Izraelská odveta si od vypuknutia konfliktu podľa úradov ovládaných Hamásom vyžiadala životy viac ako 26.000 Palestínčanov. Podľa Izraela táto bilancia zahŕňa až 10.000 zabitých členov militantných skupín vrátane Hamasu.

Viac o téme: VojnaIzraelPalestínaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu